Till sidans huvudinnehåll

Fallbeskrivningar om relationer

Om metoden

Detta är en metod för att få eleverna att reflektera över olika frågor genom att ge dem konkreta situationer som de får till uppgift att försöka lösa. En fallbeskrivning ska innehålla en öppen fråga att ta ställning till och det finns sällan rätt och fel, istället finns det möjlighet för många olika tolkningar och svar beroende på vilket perspektiv eleverna läser dem utifrån.

Förberedelser

Gör egna fallbeskrivningar eller använd exemplen nedan.

Så här gör du

Dela in klassen i grupper och ge dem en fallbeskrivning per grupp.

Låt eleverna redovisa muntligt i helgrupp hur diskussionen har gått och vad de kommit fram till.

Fallbeskrivningar

Tim kan inte släppa att hon varit med andra

Tim är tillsammans med en tjej sen ett tag tillbaka. De har det bra förutom en sak. Tim kan inte sluta tänka på att hon varit tillsammans med andra killar. Han vet att det är knäppt, men tankarna snurrar i huvudet ändå. Vad kan Tim göra?

Alex flickvän har haft sex med någon annan

Alex har hört av sin kompis att flickvännen har haft sex med någon annan. Vad känner Alex? Vad kan Alex göra?

Moas kille tar sällan initiativ

Moa tänker ofta på sex och vill ha sex ofta, men hennes kille tar sällan initiativ till sex. Moa tycker det är lite konstigt, borde inte killen i ett förhållande vara mer intresserad av sex än tjejen? Vad kan Moa göra?

Los bästis vill bara vara med sin nya partner

Los bästa kompis har träffat en ny partner och de ses hela tiden. Lo och kompisen träffas nästan aldrig längre. Hur känner Lo? Och finns det något Lo kan göra för att kompisen ska vilja umgås igen?

Noras man tror att hon flirtar med andra

Nora är gift med David. I början hade de det bra tillsammans men nu har de problem. David blir irriterad om Nora pratar med andra män. Han tycker att hon flirtar med alla. Nora är kär i David och vill fortsätta vara tillsammans med honom. Men hon vill kunna prata med vem hon vill. Ibland är hon rädd för vad han ska göra om hon fortsätter att prata med andra män. Vad ska Nora göra?