Till sidans huvudinnehåll

Våga visa både ja och nej

Om metoden

Detta är en metod för att prata om hur det kan vara att ta initiativ, säga nej och att respektera någon annans nej i olika situationer. Syftet med övningen är att förebygga sexuella övertramp och övergrepp, men också att uppmuntra till att våga ta initiativ så länge man är lyhörd för andra.

Så här gör du

Dela in klassen i grupper och ge grupperna en fallbeskrivning att diskutera. Flera grupper kan ha samma fallbeskrivning.

Fallbeskrivning 1 – Om att visa intresse

Adam och Elliot är klasskompisar. Adam är kär i Elliot men vet inte om Elliot känner samma sak för honom. Adam tycker att det är jobbigt att inte veta. De har gått hem till Adam efter skolan. Han vill visa sina känslor, men vet inte hur. Adam tänker att Elliot kanske bara vill vara kompisar. Men han hoppas att Elliot också är kär.

  • Vad kan Adam göra?
  • Finns det sätt att visa att man är intresserad som inte är okej?
  • Hur kan man säga eller visa att man inte är intresserad på ett bra sätt?

Fallbeskrivning 2 – Om att ha sex för första gången

Aysha och Robin är på en fest. De dansar och Aysha tycker att det känns jättebra. När festen är slut frågar hon om Robin vill följa med henne hem. Det vill han. De hånglar hemma hos Aysha. Hon är kåt och vill att de tar av sig kläderna, men vet inte om Robin vill det. Varken Robin eller Aysha har haft sex med någon förut.

  • Vad kan Aysha göra?
  • Finns det sätt som inte är okej när man vill visa att man vill ha sex ?
  • Hur kan man säga nej på ett bra sätt om man inte vill ha sex?