Till sidans huvudinnehåll

Neofitta – erhållen fitta

Neofitta är en fitta som skapats genom kirurgi hos någon som tidigare hade en penis. I den här texten får du veta hur en neofitta skapas, hur den fungerar och vad du som har en neofitta behöver tänka på.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Neofitta är ett av de vanligaste orden för en fitta som skapats genom kirurgi hos någon som tidigare hade en penis. Ibland används också ordet "erhållen fitta" och neovagina. 

Hur skapas en neofitta?

Det finns flera olika sätt att skapa en neofitta genom kirurgi. Vilka metoder som används varierar mellan länder och mellan läkarna som utför dessa.

För att skapa den yttre delen, vulvan och inre delen av slidan tas hud eller vävnad från könet eller andra delar av kroppen. Hud från penis och pung används för att skapa blygdläppar och i vissa fall den inre delen som blir slidan. Ollonet används för att skapa klitoris. I vissa metoder används även delar av tarmen eller bukhinnan för att skapa slidans insida. Dessa metoder kallas penile inversion vaginoplastik, intestinal vaginoplastik och peritoneal vaginoplastik. För de som inte vill ha den inre delen av slidan finns vulvoplastik, även kallad zero-depth vaginoplastik, där det endast skapas en vulva, den yttre delen av könet. Operationerna utförs i steg eller samtidigt beroende på metod.

Eftervård och stavträning är viktiga efter en operation och all information om detta ska du få av din kirurg. Det kan handla om hur lång tid du ska vänta innan du kan onanera, ha sex med andra eller hur stavträningen ska göras.

Stavträning behöver du göra i någon omfattning resten av livet. Ett tips kan vara att hitta på något annat samtidigt, som att titta på en film, lyssna på en ljudbok eller podd. Ett annat sätt kan vara att inkludera en eller flera partners.

Så tar du hand om din neofitta

En neofitta kan vara väldigt lik en medfödd fitta i utseende. Beroende på vilken sorts metod som används kan du behöva ta hand om den på olika sätt och det är viktigt att ta reda på och följa den information du har fått från kirurgen.

Många neofittor saknar förmågan att bli våta, lubricera, vid upphetsning. Det är därför viktigt att använda glidmedel vid omslutande sex för att undvika skador i den hud och vävnad fittan är skapad av. Ett oparfymerat, vattenbaserat glidmedel är bäst. Silikonbaserade glidmedel är svårt att tvätta bort, speciellt på insidan och kan ibland leda till flytningar. Vissa kirurger rekommenderar att tvätta neofittans insida för att skölja bort döda hudceller, men att tvätta för mycket kan också leda till besvär.

Du som har en neofitta behöver inte gå på cellprovtagning, eftersom livmodertappen där cellförändringar kan förekomma saknas. Däremot kan du få könssjukdomar som till exempel klamydia eller gonorré på precis samma sätt som andra.

Hur funkar sex när du har en neofitta?

En neofitta har en klitoris och ibland en slida. Smeksek, oralsex eller omslutande sex med en kuk, fingrar eller leksak kan vara exempel på några sätt att ha sex på med en neofitta. Ärrvävnad kan ibland sänka känsligheten i huden, så kolla alltid med din sexpartner vilka områden som är skönast att ta på. Var helt säker på att ditt kön är läkt innan du har omslutande sex, både vaginalt och analt.

Om du använder större sexleksaker eller ägnar dig åt fisting kan du riskera att få sprickor i huden. Därför behöver du vara försiktig och använda mycket glidmedel.

Fertilitet och neofitta

En neofitta kan inte föda barn, eftersom den saknar livmoder och äggstockar. Du kan välja att spara dina könsceller (spermier) innan hormonbehandling och könsbekräftande vård som inkluderar underlivskirurgi. Könscellerna kan du sedan donera till en partner med livmoder.

Par där en av personerna har livmoder kan vända sig till en fertilitetsklinik för att bilda familj med hjälp av donerade spermier. Denna vård omfattas av högkostnadsskyddet i viss mån. Hur det går till varierar beroende på i vilken region ni bor.