Till sidans huvudinnehåll

Fittans olika delar

Fittan består av flera olika delar som sitter både inuti och utanpå kroppen. Här får du lära dig mer om fittans anatomi och olika delar.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Fitta med förhud, klitorisollon, urinrör, slida, slidkrans, inre blygdläpp, yttre blygdläpp och anal utmärkta.

Vulvan

Vulvan är de yttre delarna av könet och består av yttre och inre blygdläppar, klitoris ollon och förhud, urinrörsöppning och slidöppning.

Vaginan

Vaginan är de inre delarna av könet och består av en knapp tio centimeter lång kanal, klitoris inre delar och livmodertappen. 

Venusberget

Venusberget är den mjuka bulliga delen som sitter nedanför magen och ovanför de yttre blygdläpparna. Det består av fettväv och täcker blygdbenet.

Klitoris

Klitoris består av förhud, ollon, skaft och skänklar som fortsätter cirka sju till 13 centimeter in i kroppen. Den del av klitoris som syns utanpå kroppen är bara en liten del.

En tecknad fitta som visar hur klitoris sitter inuti fittan


Klitoris är den enda kroppsdel vars enda kända funktion är att ge njutning. För många är stimulans av klitoris det viktigaste sättet att få orgasm. Hela klitoris är känslig för beröring. Klitoris får stånd och växer när du är kåt. Skaftet “reser sig” och ollonet bli lite svårare att se när du är upphetsad. Både hudvecket som sitter över klitorisollonet och ollonet kan vara skönt att ta på. Prova dig fram för att se vad du tycker bäst om. Du kan till exempel runka skaftet, smeka runt i cirklar eller gnida mot något. Läs mer om hur du kan njuta av din klitoris här

Urinrör

Urinrörsmynningen sitter strax ovanför slidmynningen och kan vara svår att se. Urinrörsmynningen är själva öppningen av urinröret och det är här kisset kommer ut. Om du får utlösning under en orgasm kommer det från denna öppning.

Yttre blygdläppar

De yttre blygdläpparna går från venusberget ner till några centimeter ovanför ändtarmsöppningen. De yttre blygdläpparna har hår och på insidan är de täckta av tunn hud. De yttre blygdläpparna är fulla av fettvävnad och innehåller precis som kuken svällkroppar som sväller och gör attt du blir känslig för beröring när du blir upphetsad.

Inre blygdläppar

De inre blygdläpparna saknar hår och heter som de gör eftersom de sitter innanför de yttre. Det beskriver inte hur mycket de syns. På vissa personer sticker de inre blygdläpparna ut utanför de yttre, hos andra syns de inte lika mycket.

Många oroar sig över utseendet på sitt kön och det är viktigt att känna till att blygdläpparna är olika stora på olika personer. De kan vara allt från tre millimeter till tio centimeter! När man kommer i puberteten får blygdläpparna ofta mörkare färg än huden på övriga kroppen.

Både de yttre och inre blygdläpparna kan vara sköna att smeka och massera. Du kan smeka dem försiktigt, dra lätt i dem, massera eller trycka hårt. När du blir kåt fylls de med blod, sväller upp och får en mörkare färg.

Slidan är töjbar och fuktig

Slidan eller vaginan kallas den kanal som går mellan livmoderhalsen (öppningen till livmodern) och fittans inre delar. Slidan är knappt tio centimeter lång och en väldigt töjbar kroppsdel. Den kan både knipa tätt runt ett finger och föda ett stort barn! Slidan växer och förändras med åldern. När du kommer in i puberteten blir slidans öppning större och mer töjbar. Slidan kan också bli mindre elastisk när man blir äldre.

Flytningar ser till att underlivet mår bra och hålls rent och friskt

Slidan ska alltid vara fuktig och det är vanligt att det kommer flytningar ur slidan. Flytningar ser till att underlivet mår bra och hålls rent och friskt. Flytningarna kan variera i mängd, utseende och lukt – vissa har mycket flytningar och andra lite. De kan också variera under olika tider i livet och under menscykeln.

Slidan är som mest känslig närmast slidmynningen

Det kan vara skönt att ha sex i slidan genom att föra in penis, fingrar eller en dildo. Några centimeter in i slidan, på den främre slidväggen som är närmast magen har en del ett känsligt område som kallas för G-punkten eller CUV-komplexet. Innanför det här området sitter de inre delarna av klitoris och att stimulera här kan vara väldigt skönt för vissa. Läs mer om G-punktområdet och andra sätt att njuta av din fitta här

När man blir upphetsad och kåt blir slidan våt och växer. Det våta kallas lubrikation och är inte samma sak som flytningar. Olika människor har olika mycket lubrikation.

Slidöppningen

Mellan de inre blygdläpparna finns öppningen till slidan. De finns en gammal myt om att det finns en "mödomshinna" som täcker öppningen till slidan, men det stämmer inte. Det finns ingenting som täcker slidans öppning.

Slidkrans – inte "mödomshinna"

I öppningen till slidan finns ingen "mödomshinna", men däremot finns det slemhinneveck i slidöppningen som vi kallar för slidkrans. Formen på slidöppningen kan vara lite oregelbunden. Kanten till slidöppningen kan vara lite veckig och flikig, det är den del som vi kallar för slidkrans.

En rosa slidkrans

Slidkransen sträcks ut när man för in något i slidan, men efteråt blir den som vanligt igen. Man kan inte se på någons könsorgan om den har haft sex eller inte. Det går inte ens att se genom en läkarundersökning! Rent anatomiskt finns det heller inget som säger att en person att man måste blöda eller ha ont vid sitt första vaginala samlag. Omkring hälften av alla med fitta blöder inte första gången.

Slidkransen ser olika ut på olika människor. Den kan vara tätt veckad eller gles. Hos vissa är den svagt rosa, nästan genomskinlig och hos andra kan den vara tjockare och ljusare eller vitaktig. 

Slidkransen finns kvar hela livet – även efter samlag och förlossningar.

Livmoder

Längst in i slidan finns livmoderhalsen och livmodertappen. Livmodertappen är livmoderns nedersta del och den kan man känna om man för in ett finger i slidan. Livmodertappen känns lite som en nästipp. Mitt på livmodertappen finns en grop – livmodermunnen. Det är själva öppningen till livmodern och början på livmoderhalskanalen. I livmoderhalskanalen finns celler som producerar det sekret som kallas flytning. Det är också genom livmoderhalskanalen som mensblodet rinner ut. 

Livmodern ser ut som ett upp och nedvänt päron och är stor som ett hönsägg.  Livmodern består av tre olika muskelskikt och en livmoderslemhinna som byggs upp varje månad. Slemhinnan byggs upp som en förberedelse för att kunna ta emot ett eventuellt befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut tillsammans med livmoderslemhinnan och man får mens.

Äggledarna

Äggledarna är två tunna rör som går ut från livmodern och kopplar ihop den med äggstockarna. Äggledarna är fliktiga längst ut för att kunna fångs upp ägget som lossnar från äggstockarna vid ägglossning. Det är också i äggledarna som spermier och ägg möts och ägget blir befruktat. Det befruktade ägget förflyttar sig sedan ner genom äggledarna till livmodern och fastnar i livmoderslemhinnan. Om ägget inte blir befruktat kommer det ut tillsammans med mensen. 

Äggstockar

Äggstockarna sitter längst ut vid äggledarnas mynning, det finns en äggstock på varje sida av livmodern. När man föds innehåller äggstockarna cirka 400 000 ägganlag som kan mogna och bli till ägg. Från puberteten fram till klimakteriet mognar ett eller flera ägg varje månad. När ett ägg är moget lossnar det från äggstockarna och man får ägglossning. När ägganlagen tar slut hamnar man i klimakteriet och man får inte längre ägglossning och mens. Äggstockarna producerar också könshormon, östrogen och progesteron. De bildar också testosteron men i mycket mindre mängd än hos personer med testiklar. I klimakteriet sjunker äggstockarnas hormonproduktion kraftigt och ligger sedan på en lägre nivå resten av livet.

Vissa föds utan livmoder

Alla med fitta har inte livmoder, exempelvis om du har någon variation av intersex. Då kan du till exempel ha en helt vanlig vulva, vagina, slidöppning och slida men inte livmoder, äggstockar och äggledare.