Till sidans huvudinnehåll

Så tar du hand om din fitta

För att din fitta ska må bra gäller det att inte tvätta den för mycket eller för ofta.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Det räcker att tvätta sig en gång om dagen, och undvik att använda tvål annat än i ljumskarna, rumpan och uppe på venusberget. Tvål stör nämligen den naturliga bakteribalansen och kan göra att du lättare får till exempel svamp och andra besvär. 

Om du har känsliga slemhinnor kan du smörja på lite oparfymerad olja, till exempel olivolja, innan du duschar. Det skyddar huden och gör att vattnet inte torkar ut huden lika mycket.

Slidan rengör sig själv

Själva slidan ska du aldrig tvätta, inte ens med bara vatten. Inuti slidan finns en massa nyttiga mjölksyrebakterier som gör miljön i slidan sur. Den sura miljön skyddar mot svamp, bakterier och andra infektioner. Det är därför det är så viktigt att inte rubba den naturliga bakteriebalansen genom att tvätta sig för mycket. Slidan rengör sig själv med hjälp av flytningarna som håller den frisk och hälsosam.

Många tvättar sig för mycket, kanske för att de är rädda att deras fitta luktar "för mycket" eller "konstigt". En frisk fitta luktar lite syrligt, ungefär som youghurt eller filmjölk.

Sök vård om det kliar eller luktar illa

Om din fitta börjar lukta annorlunda, om du får klåda eller mer flytningar kan det istället bero på en svampinfektion eller på bakteriell vaginos. Då är det bra att kontakta vårdcentralen eller en ungdomsmottagning för att få råd och behandling.