Till sidans huvudinnehåll

Anus

Området kring analen är väldigt känsligt och kan kännas skönt vid beröring. Vid analsex är det viktigt att tänka på vissa saker för att ha bättre sex.

Utseende och funktion

Huden runt analen är ofta lite mörkare än huden runt omkring, detta beror på pigment och inte smuts. Vid analöppningen finns en yttre ringmuskel, som är viljestyrd, och en inre ringmuskel som inte är viljestyrd utan reagerar för tryck. Vid tryck drar den ihop sig, men efter en stund, den så kallade 15-sekundersregeln det vill säga efter 15 sekunder, ) slappnar den av och kan släppa igenom ett föremål, finger eller en penis.

Innanför ringmuskeln finns ändtarmen. Den är ungefär 15 cm lång och böjer sig bakåt, den är alltså inte rak. Där ändtarmen slutar finns ytterligare en muskel och därefter börjar tjocktarmen. Ändtarmen innehåller i allmänhet inget bajs så länge man inte är bajsnödig men det kan ibland finnas små rester.

Sexuellt

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen saknar egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag för att förhindra skador.