Till sidans huvudinnehåll

Så kan du njuta av din fitta

Fittan har många sköna delar och det finns många sätt för dig med fitta att njuta. I den här texten kan du läsa mer om hur du kan stimulera klitoris, blygdläppar och slida och hur det egentligen funkar med kåthet och orgasmer.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Därför använder RFSU orden fitta och kuk

RFSU använder ofta orden fitta och kuk för könsorganen. De är ord som de flesta känner till. De täcker in hela könen och förmedlar att vi pratar om könen utifrån ett sexuellt perspektiv.

För många är kuk och fitta negativt laddade ord, men vi på RFSU vill ändra på det genom att använda och avdramatisera orden. 

Klitoris

En tecknad fitta som visar hur klitoris sitter inuti fittan

Klitoris är den känsligaste delen av fittan och är för de flesta den viktigaste delen för att njuta. Klitoris är faktiskt den enda kroppsdel som bara finns till för njutning. Men det är bara en liten del av klitoris syns utanpå kroppen – ollonet. Klitoris är egentligen mycket större! Inne i kroppen, under blygdläpparna och på båda sidor om slidans öppning finns klitoris skänklar och klyftor. Hela klitoris är faktiskt mellan 7 och 10 cm lång.

Ollonet är den allra känsligaste delen på klitoris och det är genom att smeka eller slicka på det som de flesta med fitta får orgasm. Ollonet har över 8 000 nervändar, ingen annan kroppsdel har så många!

Smeka på och runt klitoris

Att smeka på och runt klitoris ollon är det vanligaste sättet som personer med fitta onanerar på. Vissa tycker om att smeka direkt på ollonet. Andra tycker att det känns för mycket och väljer istället att smeka genom underkläderna, genom förhuden eller runt om klitoris. Om du eller din partner börjar sexet med att direkt smeka ollonet, utan att fittan hunnit svullna och bli våt kan det kännas lite torrt och känsligt. Saliv, olja eller glidmedel kan göra att det blir skönare. Det kan också vara bra att börja med att smeka andra delar av kroppen och könet först, innan man närmar sig klitoris.

En tecknad fitta med händer som visar en synlig klitoris, yttre och inre blygdläppar och slidöppning

Klitoris kan stimuleras på flera olika sätt. Du kan till exempel “knipa” med pekfingrarna precis ovanför ollonet, då kan du känna att du håller om skaftet på klitoris. Skaftet kan du sedan runka fram och tillbaka. Du kan också smeka i cirkelrörelser, eller fram och tillbaka över ollonet. Då kan du oftast hitta en del av ollonet som är extra känsligt och där det känns extra skönt. Använd gärna glidmedel!

Olika typer av beröring känns på olika sätt – hitta dina favoriter genom att prova olika varianter. Slicka, pussa, nafsa, daska, smeka, massera med tungspetsen, använd ett eller flera fingrar eller hela handflatan, variera hastighet och tryck.
Många tycker också att det är skönt med vibrationer av olika slag eller att "trumma" med fingrarna mot klitoris och könet.

Klitoris finns kvar även om du blivit omskuren

Den som har blivit omskuren/varit med om en könsstympning har ofta fått klitoris ollon bortskuret. Man kan dock fortfarande njuta av sin klitoris, till exempel genom att massera, eller trycka på blygdläpparna och på det sättet stimulera klitoris inre delar. Du kan läsa mer om njutning för den som är omskuren här.

Blygdläpparna

De inre och de yttre blygdläpparna är känsliga för beröring och de flesta tycker att det känns skönt att smeka, massera och gnida sig mot något. Även här gäller det att testa sig fram för att hitta det som känns riktigt skönt för just dig, eller din partner. Du kan till exempel prova att massera på och omkring de yttre blygdläpparna med lite tryck. Många uppskattar när någon suger eller slickar på de inre blygdläpparna, eller känslan när man försiktigt drar i dem. Prova också att “reta” klitoris lite, genom att vid smekningar eller oralsex röra fjäderlätt vid klitoris för att sedan i stället fokusera på att smeka, slicka och massera blygdläpparna.

Slidan

Slidan omges av starka muskler, bäckenbottenmuskler, och är väldigt töjbar och flexibel. Slidan kan töja sig för stora sexleksaker eller för att föda ut ett barn. Men den kan också knipa och krama om ett finger eller en penis när man har sex. Att knipa med musklerna vid sex eller onani kan kan kännas skönt. Man kan till och med få orgasm genom att bara knipa med bäckenbottenmusklerna.

Slidan, eller vaginan som den också heter, är känsligast nära slidöppningen. Smekningar och tryck i slidan känns alltså mest nära öppningen. Testa att föra in fingrar, en dildo eller penis endast en liten bit och rör dig i cirkelrörelser runt slidans väggar.

Många tycker också att det är skönt om man för in fingrar eller sexleksarer i slidan vid oralsex. Känn efter och lyssna in din partner – är det ett, två, eller kanske fyra fingrar som känns skönast? Prova att variera tempot, hur långt in och med vilka rörelser du smeker.

G-punktsområdet

Ungefär 4-5 cm in i på den främre slidväggen, mot magen, sitter G-punkten eller CUV-komplexet (clitoral-urethral-vaginal complex). Tidigare kallades det här området för G-punkten, men eftersom det snarare är ett område än en "punkt" kallas det idag för G-punktsområdet eller CUV-komplexet.

Hos en del personer är den här delen av slidan lite skrovligare än resten, och just det här området kan vara extra känsligt för beröring. Här möts nerver från både slidväggen, prostatavävnaden runt urinröret och delar av klitoris vilket gör området speciellt.

G-punktsområdet behöver ofta lite kraftigare stimulans för att det ska kännas som skönast, och det reagerar bra på tryck. Om du vill stimulera G-punktsområdet kan du föra in fingrar eller en sexleksak i slidan och trycka på den främre slidväggen, den som är närmast magen. Du kan också testa att göra en “kom hit-rörelse” med fingrarna samtidigt som du trycker.

Det finns också G-punkts-dildos som är speciellt anpassade för att stimulera just G-punktsområdet. Först kan man känna sig kissnödig men det brukar gå över. När man stimulerar G-punktsområdet kan man också komma åt ett slags körtlar som kan göra att man får fontänorgasm.

Analen

Många tycker att det är skönt att stimulera analen på olika sätt. Du kan vilja bli slickad eller smekt i och kring öppningen, eller i mellangården. Du kan också tycka om känslan av att analen töjs. Eftersom analen saknar egen lubrikation är det viktigt att använda mycket glidmedel och inte gå för fort fram – annars finns det risk för skador. Läs mer om analsex här

Orgasm och kåthet

Vad händer i könet när du är kåt?

När du blir kåt händer det många olika saker med fittan. Blod strömmar till könet och klitoris får stånd, reser sig och blir större. Blygdläpparna svullnar och kan bli lite mörkare. Slidan blir djupare, öppnar sig och blir våt. Slidans väggar blir också tjockare och “kuddigare” vilket dämpar stötar och förbereder den för penetration. Det ökade blodflödet gör också att hela könet blir känsligare och skönare att smeka.

Det som händer med fittan när den blir kåt går faktiskt att se

Titta på dig själv i en spegel när du inte är kåt, och sedan igen när du är kåt och jämför. Du kommer att se skillnad!

Orgasm kan beskrivas som toppen eller höjdpunkten på en sexuell känsla

Ett annat ord för orgasm är “att komma”. Rent kroppsligt innebär en orgasm att musklerna runt könet, analöppningen och livmodern ihop sig i regelbundna rörelser. Du kan också få högre puls, rodnande hud och lite snabbare andhämtning. Det är också vanligt att andra muskler i kroppen reagerar. Du kan känna hur armar, ben eller ansiktsmuskler rycker och spänns, och du kanske stönar eller låter utan att själv riktigt kunna styra det.

Efter en orgasm känns det skönt och avslappnat i hela kroppen

Orgasmer känns olika starkt olika gånger – ibland är de kraftfulla och fantastiska och ibland kanske de är svagare och mindre intensiva. Det går att få orgasm på många olika sätt, genom både beröring, tankar och fantasier. Men det vanligaste sättet för en person med fitta att få orgasm är genom direkt stimulering av klitoris. Vid sex med en partner är kombinationen av djupa kyssar, klitorisstimulans och oralsex de bästa sätten för att få orgasm.

Multipla orgasmer – flera orgasmer kort efter varandra

Multipla orgasmer är när du får flera orgasmer kort efter varandra. Efter en orgasm känner vissa sig “nöjda” och tycker kanske till och med att det är obehagligt att fortsätta smeka könet. Andra tycker att det känns skönt att fortsätta stimulera fittan.

Om du tycker att det känns skönt att fortsätta smeka, slicka eller använda vibrator direkt efter orgasm så kan du prova att fortsätta och se vad som händer. Vissa kan få flera orgasmer efter varandra om de fortsätter att stimulera könet.

Svårt att få orgasm?

Kvinnors sexualitet har länge varit förknippad med olika myter. En sådan myt är att personer med fitta har svårare att få orgasm än personer med kuk, men egentligen behöver det inte vara så. Däremot finns det en ojämlikhet när det gäller hur ofta man får orgasm när man har sex med en partner. Enligt forskningen får ungefär 95 procent av männen oftast eller alltid orgasm när de har sex med en kvinna. För kvinnor är siffran 65 procent.

Att det skulle bero på att det är svårare för personer med fitta att få orgasm är dock inte sant. Bland kvinnor som har sex med kvinnor svarar 86 procent att de ofta eller alltid får orgasm när de har sex. Forskning har också visat att vid onani tar det i genomsnitt fyra minuter att komma oavsett vilket könsorgan man har.

De flesta behöver stimulans av klitoris för att få orgasm

Att kvinnor inte får orgasm lika ofta när de har sex med män beror snarare på att det fokuseras för mycket på penetrationssex istället för klitorisstimulans. Det finns en norm som säger att allt utom penetrerande sex är förspel och inte riktigt sex. Men de allra flesta med fitta behöver stimulans av klitoris för att komma.

Om du upplever att du har svårt att komma kan det alltså dels bero på att du inte får rätt typ av stimulans. Men det kan också bero på tankar, känslor och tidigare erfarenheter. Att onanera är ofta ett bra sätt att lära känna sin kropp och vad man tycker är skönt. För vissa har en lufttrycksvibrator eller en wand med extra starka vibrationer visat sig hjälpa. Om svårigheterna att få orgasm mer handlar om tankar och känslor kan det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel kontakta en sex- och samlevnadsmottagning eller, om du är ung, en ungdomsmottagning.