Till sidans huvudinnehåll

Neokuk – erhållen kuk

Neokuk är en kuk som skapats genom kirurgi hos någon som tidigare hade en vulva. Här kan du läsa om hur en neokuk skapas, hur den fungerar och vad du som har en neokuk kan behöva tänka på.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Neokuk är ett av de vanligaste orden för en kuk som skapats genom kirurgi hos någon som tidigare hade en vulva. Ibland kallas det också "erhållen kuk".

Hur skapas en neokuk?

Det finns två olika sätt att skapa en neokuk genom kirurgi: falloplastik eller metoidioplastik, som även kallas metaplastik. Vilka metoder som används skiljer sig mellan länder och mellan läkarna som utför ingreppen.

Falloplastik är den mer omfattande kirurgin, där en kuk skapas av hud och vävnad från ett annat område på kroppen. Det kan vara från armen, benet, magen eller ljumsken. Ofta skapas även en pung av hud, till exempel från vulvan. I pungen placerar kirurgen testikelimplantat. Vissa väljer att förlänga urinröret så att det går att kissa med kuken.

I metoidioplastik, eller metaplastik, skapar kirurgen en kuk av klitoris, efter att klitoris växt sig större med testosteronbehandling. Kirurgen använder då huden omkring klitoris. Även här går det att skapa testiklar och förlänga urinröret. Hur kuken ser ut efter operationen beror på vilken längd som klitoris har växt till.

Sexuell hälsa och neokuk

Det finns en del saker som du som har en neokuk behöver tänka på. En neokuk har slemhinnor, antingen vid ollonet eller vid kukens rot beroende på var urinrörsmynningen sitter. Därför är det viktigt att fortsatt testa sig för könssjukdomar och/eller använda kondom.

Om du har kvar din livmoder behöver du fortsätta gå på cellprovtagning med jämna mellanrum även efter en underlivskirurgi. Du som har manligt personnummer får ingen automatisk kallelse eller påminnelse när det är dags. Därför behöver du själv boka tid hos en gynekologisk mottagning. I vissa regioner finns det gynekologer och barnmorskor med transkompetens att vända sig till. Håll kontakt med transvården i din region eller lokala hbtqia+- eller transorganisationer. I vissa regioner finns det självtester.

Hur funkar sex med en neokuk?

En neokuk skapad med fallosplastik kan inte bli hård av sig själv, men det finns olika sorters implantat, knep eller ställningar som kan underlätta omslutande sex. Implantaten kan till exempel vara en stav i kuken som gör den hård och böjbar.

Ett vanligt knep för dig som inte har implantat är att göra penisen styv med hjälp av flera kondomer. Ställningar som använder gravitation för att underlätta penetration, till exempel missionären, kan fungera för vissa som vill ha omslutande sex.

Du kan placera kuken på klitoris på din partner för att stimulera den. Det kan kännas extra skönt för er båda att samtidigt smeka med händerna eller använda en sexleksak.

En neokuk skapad med metoidioplastik kan bli hård. Du kan ha oralsex, och omslutande sex kan fungera beroende på hur stor neokuken är. Du kan också runka av den med handen eller med en sexleksak.

Utforska vad som funkar för dig! Om du har en partner med neokuk kan du fråga vad som känns skönast.

Fertilitet och neokuk

En neokuk kan inte producera spermier eftersom den saknar fungerande testiklar. Många väljer att spara sina könsceller (ägg) före hormonbehandling och könsbekräftande vård som inkluderar underlivskirurgi. Könscellerna kan sedan användas av en själv eller doneras till en partner med livmoder. Den här vården omfattas till viss mån av högkostnadsskyddet. Hur det går till skiljer sig något mellan regionerna.

Om du har livmoder och äggstockar kvar behöver du använda preventivmedel om du har sex med en person med sperma och du inte vill bli gravid, även om du får hormonbehandling.