Till sidans huvudinnehåll

Så tar du hand om din kuk

Här kan du läsa om hur du håller din kuk ren, om smärtor och problem som kan uppstå och om när du ska kontakta vården.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Om du tvättar könet för ofta kan det göra att huden blir torr och sprucken. Att tvätta kuken och pungen ungefär en gång om dagen brukar räcka bra. Tänk på att tvätta dig noga under förhuden, kring ollonet. Om huden är torr kan du använda lite oparfymerad olja på könet och ollonet.

Så tvättar du ollonet utan att skada det

För att hålla ollonet rent räcker det att tvätta det med ljummet vatten en gång om dagen. Det är också bra att tvätta ollonet efter att du haft sex.

Det är först när du kommit i puberteten som det blir viktigt att hålla rent under förhuden.

Om du tvättar dig ofta med tvål under förhuden kan det förstöra hudens naturliga bakterieflora. Då blir huden röd och irriterad och det produceras mer talg, som kan lukta illa. Du kan därför känna att du vill använda ännu mer tvål, och så skapas en ond cirkel.

Att tvätta sig med tvål någon enstaka gång är inte farligt, men det är sällan nödvändigt.

När ska jag söka vård?

Om ditt kön kliar, är rött, har utslag eller svider när du kissar eller har sex kan det bero på olika saker. Det kan vara svamp, en infektion eller en könssjukdom.

Ont i pungen

Du kan få ont i pungen om du slår i eller klämmer den. Det brukar oftast gå över av sig själv, och även om det kan göra väldigt ont är det sällan farligt. Om det inte går över, eller om du får ont i pungen utan att du vet varför, ska du kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning.

Om du får mycket ont och det kommer plötsligt ska du åka till en akutmottagning. Får du ont på det sättet kan det bero på att en testikel vridit sig, och då behöver du opereras direkt.

Prostatit – inflammation i prostatakörteln

Har du ont i magen, nedre delen av ryggen eller könet kan det vara tecken på prostatit, inflammation i prostatakörteln. Ett annat vanligt symptom är att du får besvär eller smärta när du kissar. Ofta läker prostatit av sig själv, men om du har något av symtomen och dessutom har feber ska du söka vård direkt.

Undersök pungen själv

Att då och då undersöka sig själv är bra, eftersom du då snabbt märker om något känns annorlunda. När du undersöker pungen kan du låta den vila i din ena hand samtidigt som du undersöker den med den andra handen. Gå till en mottagning om du upptäcker en knöl eller ojämnhet. Det kan vara ett tecken på testikelcancer.