Till sidans huvudinnehåll

Utlösning och orgasm

Utlösning och orgasm är två skilda saker men eftersom de oftast förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak. Men utlösning och orgasm kan uppträda separat.

Utlösning

Med utlösning menas sperma som sprutar ut ur urinröret. Utlösningen innehåller ungefär en tesked vätska med 100 miljoner spermier per milliliter. Utlösningen består av vätska från flera könskörtlar som blandas i den övre delen av urinröret och detta sker sekunden innan utlösningen/orgasmen. När vätskorna väl har blandat sig med utlösningen kan ingen makt i världen hålla den tillbaka.

LÄS MER: Om tidig utlösning

Det kan hända att utlösningen kommer utan orgasm och att sperman rinner ut ur urinröret utan att spruta. Detta kan bero på en del neurologiska sjukdomar och kan vara ett stort problem. Utlösningen gör nämligen att kåtheten avklingar och erektionen försvinner.

Orgasm

Orgasmen kallas de rytmiska muskelsammandragningarna i bäckenbottenmuskulaturen samt den sköna känsla som kan uppkomma i samband med detta.  Sammandragningarna kramar till och skapar tryck i urinröret vilket leder till att sperman sprutar ut.  Många får därför utlösning i samband med orgasmen. Orgasmen har heller inga negativa effekter på kåthet och erektion.

Källa: Denna text är baserad på skriften Kukkunskap av Stefan Laack/ RFSU.