Till sidans huvudinnehåll

Mensvärk

Det är inte ovanligt att man får värk när man har mens. Läs om vad du kan göra när det gör ont.

Smärta vid mens

Mensvärk kan framför allt göra ont i magen, men man kan också känna smärtor i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Diarré, yrsel eller kallsvett, illamående och kräkningar kan också förekomma. Mensvärk är särskilt vanligt bland unga.

De som har menssmärtor och PMS brukar känna av det några dagar innan eller precis i början av mensen. För vissa sitter det i under hela mensen men för de flesta försvinner det efter någon eller några dagar. Det är väldigt individuellt hur ont man har. En del känner bara ett svagt ont, medan andra kan ha mycket värk.

Varför har man mensvärk?

Menssmärtor kan uppkomma i samband med att livmodern drar ihop sig när slemhinnan stöts ut vid mens. Eftersom livmodern är en muskel kan man få kramp i den när den drar ihop sig.

Vad kan man göra åt mensvärken?

Det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper. Krampen kan också försvinna om man rör på sig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när man har mensvärk. Om man har mycket problem kan man också få recept på smärtlindrande tabletter från en läkare. Även p-piller brukar hjälpa bra mot mensvärk.

Orgasm gör att livmodern slappnar av. Sex kan därför lindra värken.

Man kan också ta vanliga receptfria värktabletter som köps på apotek. Det kan vara bra att ta tabletterna så fort man känner att mensvärken är på gång så att man hinner före den.

Är värken så svår att man har svårt att röra sig kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Testa att ligga ned och dra upp knäna. Yoga och annan avslappning kan också hjälpa.

När ska man söka hjälp för mensvärk?

Har man mycket ont eller mår illa under mensen ska man vända sig till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekolog. Det är ibland också viktigt att värken utreds så att den inte beror på sjukdomen endometrios.

Går man i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.