Till sidans huvudinnehåll

Mens – från puberteten till klimakteriet

Mens är blod som kommer från livmodern ut ur slidan. När du har mens brukar du blöda mellan tre och sju dagar varje månad. Den första mensen kommer någon gång under puberteten, den tid då kroppen börjar tillverka ägg.

Mens är blod som kommer från livmodern. Mensblod kan vara ljusrött, mörkrött och brunt. Det är ofta ljusare i början av mensen, och mörkare i slutet. Det kan kännas tunt, tjockt eller lite klibbigt. Ibland är det små svarta klumpar eller bitar i blodet.

Den första mensen kommer någon gång under puberteten, den tid då kroppen börjar tillverka ägg.

Se filmen om mens

Filmen om mens finns på 16 olika språk

Hitta mensskydd som passar dig

När man har mens behöver man ett mensskydd. Det används för att skydda kläderna från blodet. Exempel på mensskydd är binda, tampong och menskopp. Mensskydd finns att köpa i mataffärer, apotek och på nätet. Det finns också speciella menstrosor på vissa klädaffärer som inte behöver bytas lika ofta som bindor och tamponger. Prova dig fram tills du hittar det som passar dig. 

Hur fungerar mensen?

Inuti kroppen finns äggstockar, äggledare och livmoder. Livmodern sitter långt ner i magen, ovanför slidan. I äggstockarna finns det hundratusentals mycket små ägg. I puberteten får man sin första ägglossning. Det betyder att ett ägg lämnar äggstocken och åker iväg i en av äggledarna. Samtidigt fylls slemhinnan i livmodern med blod och blir tjockare.

Om det kommer in en spermie i äggledaren kan ägget och spermien smälta ihop. Det kallas för en befruktning. Då blir man gravid. Det kan till exempel ske genom samlag eller insemination.

Ägget fäster i den blodfyllda slemhinnan. Om graviditeten fortsätter utvecklas en bebis. Den växer i livmodern.

Om det inte blir en befruktning åker ägget ut genom slidan. Ungefär två veckor senare lossnar slemhinnan. Den kommer ut ur kroppen tillsammans med lite blod. Det är det som är mensen.

Det brukar blöda mellan 3 och 7 dagar. Det kommer lite blod hela tiden. Både på dagen och natten. Vissa stunder kommer det mer och andra mindre. Blodet åker ut genom slidan.

När mensen är slut börjar allt om från början. Ett ägg gör sig redo att lämna äggstocken. Och slemhinnan i livmodern blir tjockare igen.

Vad är en menscykel?

En menscykel är tiden från en mens till nästa. Man räknar från mensens första dag till första dagen i nästa mens. Det brukar vara mellan 25 och 32 dagar.

Regelbunden mens betyder att mensen kommer efter lika många dagar – varje gång. Oregelbunden mens betyder att det är olika. Då kan mensen hoppa över en gång, komma efter bara tre veckor eller dröja fem veckor.

Det är vanligt att få sin första mens när man är 12–14 år, men den kan komma både tidigare och senare än så. Gå till en läkare om din första mens inte kommit när du fyller 17 år.

Det är vanligt att mensen är oregelbunden den första tiden. Den brukar blir mer regelbunden efter några månader. Men en del har oregelbunden mens jämt.

När man är runt 50 år slutar mensen komma. Då sker också andra förändringar i kroppen. Det kallas för klimakteriet.

Kan man ha sex under mensen? 

En del vill inte ha sex under mensen. Andra tycker att det känns bra och vissa vill ha mer sex än vanligt. Du ska alltid lyssna på dig själv och vad du vill.

När man har mens är infektionsrisken lite större än annars. Kondom är ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

En orgasm är en slags höjdpunkt på den sexuella känslan. Om man har mensvärk kanske man inte är så sugen på sex. Men sex och orgasmer kan faktiskt hjälpa mot mensvärk.

En del tycker att mensblod är kladdigt. Om man vill kan man ha sex i duschen. Då märks blodet mindre. Andra tycker att det är skönt att ha sex när de blöder. Blodet blir som ett extra glidmedel. Man kan skydda lakanen i sängen med en handduk. Blodfläckar tvättas bort med kallt vatten.