Till sidans huvudinnehåll

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att få ihop. Annika Taesler, 35, har kraftigt nedsatt rörelseförmåga och assistens dygnet runt, men skulle aldrig vilja ta in en främmande person i sängkammaren.

För elva år sedan förändrades Annika Taeslers liv totalt. Hon föll av en häst och fick en ryggmärgsskada som gör att hon numera har 86 procents nedsatt rörelseförmåga. Det enda hon kan röra lite är armen. Redan före olyckan var hon tillsammans med sin nuvarande make. Sexlivet var bara en av alla saker i deras gemensamma liv som förändrades efter olyckan.

“Man får hitta andra sätt. Vi planerar sexlivet till stunder då huset är tomt på assistenter.”
Annika

– Det man får göra när något sånt här händer, inte bara på det sexuella området, utan alla områden, är att tänka om. Man kanske inte kan göra allt precis enligt samma norm och mall som man har gjort förut, säger hon.

Viktigt att våga prata om allting

Att ha personlig assistent var inget Annika Taesler räknade med när hon gifte sig med sin man.

– Jag personligen skulle inte vara bekväm med att vara intim i ett rum och ha assistent i samma hus. Men om man tar hjälp måste det nog finnas en väldigt ömsesidig respekt och förståelse, säger hon.

Annika och hennes man planerar sitt sexliv till stunder då huset är tomt på assistenter. Annika låter ibland sin man vara nattassistent, så att de får vara själva.

– Dessutom går det ju rent praktiskt att be någon försvinna ett par timmar, säger hon.

För att få privat utrymme är det viktigt att våga prata med assistenten.

– Ju rakare kommunikation vi har haft - desto mer förståelse har jag mött. Jag tror att mina assistenter tänker på hur de själva skulle vilja ha det om de var jag, säger Annika.

Sexlivet är annorlunda

Hon och hennes man har fått ett barn efter olyckan och de fortsätter att njuta av varandras kroppar. Sexlivet är annorlunda, men Annika brukar tänka att förändring är något alla upplever.

– Den bild som de flesta av oss har av sexualitet är heterosexuell tvåsamhet där vissa ställningar och vissa förspel ska vara normen. I själva verket tror jag många av oss faller utanför det av olika anledningar.

Och på ett sätt känner hon att det också kan finnas en fördel med hennes situation. Hon tvingas ge sig hän fullständigt.

“Utseendemässigt är det en katastrof - alla mina muskler förtvinar. Men det är samtidigt lite coolt att inte kunna frisera sig.”
Annika

– Utseendemässigt är det en katastrof - alla mina muskler förtvinar. Men det är samtidigt lite coolt att inte kunna frisera sig, att helt tvingas blotta sig för en annan människa. Som tonåring kunde jag aldrig ge mig hän, men nu har jag inget val, min kropp kan inte vara på helspänn - jag är den jag är, säger hon.

Läs Annikas krönika i Ottar.

Läs mer...

Funktionshinder hejdar inte lusten (Svd.se)

Hemligheter kända av många (från Förbundet Unga Rörelsehindrade)