Ont vid sex – vulvasmärtor

Många lider av vulvasmärta. Vestibulit och vaginism är de två vanligaste orsakerna till att sex gör ont.

Varför det gör ont

Fortfarande är det inte helt klarlagt vad anledningen till att smärtor i vulva (de yttre delarna av fittan) uppkommer. Det troliga är att det har en kombination av fysiska och psykiska orsaker. En anledning tros vara neurologisk, där överkänsliga nervändar, sänkta smärttrösklar och muskelspänningar leder till smärta.

Symptom vid vulvasmärta

Vanliga besvär är att det gör ont vid slidöppningen vid beröring och sex, en brinnande, stickande smärta och ibland rodnad och sveda i området mellan de inre blygdläpparna. För många kan smärtan också uppkomma vid användning av tampong eller när man bär vissa typer av kläder. 

Tips och råd

Det finns saker man kan göra för att förebygga eller lindra smärta.

 1. Tvätta underlivet med oparfymerad olja och undvik tvål.  
 2. Ha aldrig penetrerande sex om du inte är kåt och har lust. Det är viktigt att slidan är våt och svullen vid samlag då detta minskar risken för skavsår.
 3. Sök vård om du misstänker en svampinfektion. Har du tidigare haft svampinfektion och behandlat den med receptfria läkemedel två gånger, sök hjälp om den kommer tillbaka igen.
 4. Låt området som du har smärtor i vara ifred. Utsätt det inte för nötning eller skavning (ibland behöver det vila i 2–6 månader).
 5. Hitta sätt att ha sex som innebär att området inte blir mer irriterat, exempelvis smeksex istället för vaginala samlag.

Det är viktigt att söka professionell hjälp om besvären inte går över.

Vaginism

Vaginism är ett kramptillstånd där slidans muskler spänns ofrivilligt. Många som har vestibulit har också vaginism. Men många som har vaginism har inte vestibulit. Samtidigt som kramp uppstår kan en också känna en brännande smärta. Musklerna är svåra att kontrollera och kan då inte slappna av. Om slidans mynning eller inre delar berörs drar musklerna ihop sig och det kan vara svårt att föra in något i slidan eller genomföra ett samlag.

Precis som vid vestibulit kan orsaken till vaginism vara att man har obehagliga minnen av sex eller att man har sex trots att man egentligen inte vill. Kroppen minns och påverkas av dessa minnen, känslor och tankar. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler, till exempel smärta eller kramptillstånd, och avstå från sex när man inte har lust.

Att det gör ont vid några tillfällen när man har sex betyder dock inte att det kommer att vara smärtsamt med sex resten av livet.

Behandling

Vid behandling av vestibulit, vaginism och andra orsaker till att sex gör är det viktigt att ta ett samlat grepp och identifiera och åtgärda/behandla de olika orsakerna till att problemet har uppstått.

Det finns en rad olika behandlingsmöjligheter. Teambehandling med både samtal och medicinska insatser har varit framgångsrika. Olika behandlingsalternativ är KBT (kognitiv beteendeterapi), EMG-Biofeedback (knipövningar), smörja området med olja, akupunktur (inte i fittan), botox, lokalbedövningssalva och operation.

Rätt till rätt vård

Tyvärr har många mött okunskap om slidkramp/vaginism och vestibulit i vården. Om du inte fått någon bra behandling kan du enligt patienträtten få vård i en annan region eller annan mottagning om den vården inte kan erbjudas på den mottagning eller den region du tillhör. På större orter finns ofta specifika vulvamottagningar.

Andra orsaker bakom smärtan

Smärtor handlar inte alltid om vestibulit och vaginism. Det kan till exempel bero på:

 • Torr hud och sprickbildningar
 • Att man tvättat sig för mycket eller med tvål
 • Svampinfektion
 • Könssjukdomar som kondylom, klamydia eller herpes
 • Sköra slemhinnor
 • Förändrad bakterieflora
 • Urinrörskatarr
 • Någon hudsjukdom
 • Stramhet/smärta/sammanväxning i förgården/slidan efter förlossningsbristningar.

Det kan också bero på framfallsoperation, annan kirurgi, strålbehandling, missbildningar med mera.

Lär känna din kropp

Ett påtagligt fysiskt besvär som smärta kan ofta ha och få både medicinska, sociala och psykologiska orsaker och kan ha stor påverkan på hur man mår i stort.

Ibland kan viljan att tillgodose andras önskningar och behov leda till att man inte i tillräckligt hög grad respekterar de egna gränserna och lyssnar på den egna kroppens signaler. Det är viktigt att man lär känna sig kropp och hur den fungerar sexuellt och att man stärks i att endast ha sex på ett sådant sätt att en njuter och endast vid de tillfällen då man är tillräckligt upphetsad.

Viktigt att låta det ta tid

Även om man tagit itu med orsakerna till att problemet uppstått, så kan det ta ett tag att bli av med besvären. Om tidigare sex varit förenat med obehag så kan kroppen minnas detta. Man kan hamna i en ond cirkel med tankar och funderingar som påverkar lusten och upphetsningen negativt. Det är då viktigt att välja bort det sex som väckt obehag tills dess att kroppen är helt redo.