Till sidans huvudinnehåll

Tidig utlösning

Prematur ejakulation, tidig utlösning, betyder att man har svårt att kontrollera/fördröja utlösningen och att detta påverkar sexliv negativt.

För tidig?

Vad betyder "för tidig" utlösning? Ofta menar vi att en person upplever att den kommer för tidigt. Det varierar med andra ord från person till person.

För vissa handlar det om att få utlösning i stort sett direkt när man blir smekt eller i samband med penetration. För andra är det enbart kopplat till vaginalsamlag och en önskan om att man kunde ha penetrerande sex under än längre tid än vad man kan. Gemensamt för många är att tidig utlösning också definieras i relation till partnerns sexuella tillfredsställelse.

Den medicinska bedömningen av tidig utlösning är att inte kunna genomföra ett samlag längre än en eller två minuter.

Tidig utlösning är ett vanligt problem

Tidig/snabb utlösning är rätt vanligt. Ofta beror det på att man tycker att det är så skönt att det är svårt att hålla tillbaka orgasmen. Men det kan även vara att man spänner sig och genom detta får svårare att hålla tillbaka utlösningen. En tredje vanlig orsak är att problemet hänger ihop med erektionssvårigheter.

Personen med penis kan vara i behov av en sån kraftig stimulering och fokus på den egna njutningen för att behålla erektionen, att det kan vara svårt att klara av samspelet med en partner, till exempel genom en växelvis eller samtidig stimulering.

Tiden

Det är oftast heterosexuella par som söker hjälp för tidig utlösning. Många har en idé om hur länge en ”normallångt” vaginalsamlag varar och tycker inte att de kan leva upp till det. Det är inte ovanligt att upplevelsen av att komma tidigt finns, trots att man inte är snabbare än andra i allmänhet.

Exakt hur långt ett penetrerande samlag vanligtvis varar går egentligen inte svara på, men genomsnittet ligger snarare under 5 minuter än över 10, vilket kan förvåna många.

Att komma samtidigt

Många har också en bild av om ”den gemensamma orgasmen” – att sexet är bättre om båda kommer samtidigt. Men ofta kommer ena parten först och sedan den andra.

Rådgivning och terapi

Om du har svårt att komma till rätta med problemet på egen hand så kan du söka samtalsbehandling hos en behandlare/terapeut med kunskap om sexuella problem. Teman som stress, prestation, självkänsla och relationer kan ofta vara viktiga områden att närma sig i behandlingen. Samtalen kan ibland kombineras med råd och upplysningar som syftar till ökad kontroll av kroppen genom ökad kroppskännedom.

Tips kring tidig utlösning

Variera teknik

Om du får utlösning snabbt när du har sex på ett visst sätt så är det viktigt att byta mellan olika tekniker eller att ha sex på ett sådant sätt att du kan hålla på längre. Tänk på att sex inte bara är penetrerande samlag utan så mycket mer. Att koncentrera sig på smekningar, kyssar, oralsex med mera kan göra att sexet varar längre. 

Fokusera på partnerns njutning

En (tidig) utlösning betyder inte att sexet måste ta slut. Efter en första utlösning kan man fortsätta att smeka sin partner. Eller så gör man tvärtom. Att helt och hållet fokusera på partnerns njutning och tillfredsställelse och göra saker där hon eller han stimuleras först.

 

Var mindre aktiv

För många hjälper det också att vara lite mer passiv och inte styra det som sker. Att ligga på rygg och slappna av och låta partnern ta de sexuella initiativen kan hjälpa.

 

Minska känslighet

Bedövningskräm och kondomer kan minska känsligheten. Om du har sex med en annan person så bör du tänka på att i så fall använda kondom så att bedövningssalvan inte överförs på partnern. Även kondom utan bedövningskräm minskar känsligheten och kan vara en bra hjälp för många.

Start- och stoptekniken

Många kan träna upp förmågan att kontrollera sin utlösning. Enklast gör man det vid onani. När du känner att du är på väg att komma stannar du upp, helt och hållet, tills upphetsningen lagt sig och penis kanske mjuknat något. Därefter fortsätter du onanera tills du åter är på väg att komma och gör då ett nytt avbrott. Upprepa detta ett antal gånger innan orgasm. Ha tålamod, det kan ta några veckor innan du kan kontrollera din utlösning bättre.