Till sidans huvudinnehåll
Två män sitter och prata. Den ena ser ledsen ut, den andra stöttar honom.

Tufft läge

Kan samtal rädda liv? I projektet Tufft läge utbildar RFSU skyddsombud inom flera LO-förbund och andra som möter män i sitt arbete. Det handlar om att främja samtal som kan spela stor roll för den psykiska hälsan.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Ensamhet ett folkhälsoproblem

Att uppleva ensamhet och isolering hänger ihop med en sämre psykisk hälsa och högre risk för suicid. För de som jobbar i mansdominerade miljöer kan arbetsplatsen vara en del av problemet – eller bli en del av lösningen. När det finns ett rum för att prata om känslor och svåra saker i livet kan ensamheten lättas.

“När det känns tungt behöver man gråta, man måste få ut det. Men jag tänker "jag är en man, jag får inte gråta". Jag skäms över att gråta.”
Intervjudeltagare

Hur hänger det ihop med sexualiteten?

Att leva i ofrivillig ensamhet, att separera eller förlora en partner, att känna sig oduglig som partner, eller att sakna någon att dela sina innersta tankar och känslor med – allt detta kan förstärka upplevelsen av isolering som i sin tur bidrar till en sämre psykisk hälsa.

“Jag vågar inte prata om mina känslor. Jag kan inte prata med nära vänner heller om att jag till exempel vill dejta eller ha en relation.”
Intervjudeltagare

Motverka machonormen för bättre psykisk hälsa

Projektet Tufft läge går ut på att motverka de destruktiva maskulinitetsnormer som stänger dörren för meningsfulla samtal om känslor och relationer på jobbet. 

Under 2024 utvecklar RFSU en utbildning för skyddsombud och arbetsmiljöombud som ger konkreta verktyg för att skapa förändring på sin arbetsplats. Målet med utbildningen är att det ska kännas enklare att stötta och stärka andra, så att färre behöver uppleva ensamhet och isolering.

“Om någon håller på och separerar, och är helt förstörd, då är det mitt ansvar att se till att han inte kör en tung truck.”
Utbildningsdeltagare

Ta del av projektet Tufft läge kostnadsfritt

Det här kan vi erbjuda dig som är skyddsombud eller på annat sätt möter män i ditt arbete:

  • En utbildning anpassad till din arbetsplats och era behov. Det kan vara allt från en timme till en heldag. Utbildningen ger dig kunskap om mäns psykiska ohälsa, men fokus ligger på reflektionsövningar och verktyg för att skapa förändring.
  • Ett färdigt utbildningskoncept i sex delar som du kan använda för att hålla egna utbildningar, med presentation, filmer, diskussionsunderlag och manus. 
  • Affischer, flygblad och andra trycksaker som ni kan sätta upp på arbetsplatsen.

Ditt deltagande i projektet är alltid kostnadsfritt.

“Vad jag tar med mig från utbildningen är många enkla verktyg som faktiskt kan rädda liv.”
Utbildningsdeltagare

Vill du veta mer om projektet Tufft läge, eller är du intresserad av att gå utbildningen med dina kollegor? Kontakta projektledare Annika Åsäter, annika.asater@rfsu.se, för att få mer information.

Sex tips för att motverka destruktiv ensamhet på din arbetsplats

På vår utbildning lär du dig hur du kan vara en aktiv åskådare när du misstänker att någon mår dåligt. Här är sex handfasta tips.

6 tips för att rädda liv

1. Tänk efter före

Vi alla kommer att möta någon som upplever ensamhet eller nedstämdhet. Om du har tänkt efter på förhand kring hur du kan agera och stötta honom ökar chansen att du gör det på ett bra sätt.

2. Var den omtänksamma

Tänk omsorg före jargong. Bakom jargong eller problematiskt beteende döljer sig ofta dåligt mående. Acceptera inte kränkningar, men välj att vara den som bryter mönstret genom att undersöka vad som ligger bakom. Du kan vara den förebild som behövs.

3. En stöttande person behöver stöd

Stärk dig själv. Vilka fler kan hjälpa till? Finns det andra med erfarenhet av situationen? Vilka andra kan du dela ansvaret med? Vad kan du göra i samarbete med eller lägga över på arbetsgivaren? 

4. Våga vara den som sätter ord på situationen

Förvänta dig inte att en person som kanske mår dåligt klarar av att formulera sig kring detta. Du har däremot möjligheten att våga fråga, istället för att lägga över ansvaret på den som behöver stödet.

5. Förändra – på ditt sätt

Ibland kan man prata direkt om problemet eller hänvisa till professionell hjälp, andra gånger är det hjälpsamt att bjuda in till innebandy eller komma med en kopp kaffe och småprata. Underskatta inte vardagsstödet!

6. Det är aldrig för sent

Du kan ha sett tecken men inte tagit tag i det. Istället för att hänga upp dig på det kan du hjälpa personen där han är nu. Gör om gör rätt!