Till sidans huvudinnehåll

Bli informatör i Örebro!

Är du intresserad av att prata om sex, ömsesidighet och kropp med ungdomar? Då borde du bli RFSU-informatör!

I höst arrangerar RFSU Örebro en informatörsutbildning för att utbilda nya RFSU-informatörer och rekryteringen är igång. Fyll i anmälningsformuläret längre ned för att skicka in din ansökan! 

Vad gör en RFSU-informatör?

Som RFSU-informatör träffar du unga, oftast på högstadiet eller gymnasiet, och leder samtal om sexualitet, kroppen, njutning, säkrare sex, samtycke och normer. Du förmedlar fakta och leder diskussioner och övningar där ungdomarna själva får reflektera och diskutera kring dessa ämnen.

Informationspassen sker i mindre elevgrupper under 120 minuter. Många unga har frågor om sex och tycker att det är kul att träffa oss och lära sig mer! 

Som färdigutbildad informatör får du ett mindre arvode för varje genomfört pass. Vanligtvis genomför du som informatör mellan 3-6 pass per termin. Som informatör finns det möjlighet att fortbilda sig och därmed kunna ta ännu fler pass.

Om informatörsutbildningen

För att bli informatör behöver du först gå en utbildning. Utbildningen är sammanlagt ca 40 timmar fördelat över en månad. På utbildningen varvas teori med praktiska övningar där du får lära dig om sexualitet, normer, genus, anatomi, säkrare sex samt ömsesidiga relationer och kommunikation. Målet med utbildningen är att du kan hålla i interaktiva informationspass med grupper av unga. Du får också en del uppgifter att göra mellan träffarna. 

Efter utbildningen gör du två praktikpass tillsammans med en annan informatör. Därefter kan du börja ta uppdrag med arvode för RFSU Örebro. Du behöver inte ha några förkunskaper i de här ämnena utan du kommer att få all kunskap som du behöver under utbildningen. Utbildningen är helt gratis och du får lunch och fika under kurstillfällena!

Utbildningen är förlagd i centrala Örebro.

Vem kan bli informatör?

För att bli informatör vill vi att du ska:

  • Vara intresserad av att leda grupper och samtala med unga.
  • Kunna förmedla kunskap och leda diskussioner på svenska.
  • Kunna ta 3-5 uppdrag/termin dagtid vardagar i Örebro län.
  • Ha möjlighet att delta på alla utbildningstillfällen (se datum i anmälningsformuläret längst ner).
  • Kunna delta på ca 2 informatörsträffar per termin.
  • Vara 18 år eller äldre.
  • Vara eller bli medlem i RFSU och dela vår syn på sexualitet och samhälle.

Villkor för informatörsuppdraget

Arvode

Att vara informatör är framförallt ett ideellt uppdrag, mer ett engagemang än ett jobb. Du får arvode för informationspassen men inte för utbildning, fortbildning eller förberedelser inför ett pass. För ett standardpass får du 500 kr.

Omfattning

Hur många uppdrag du kan få varierar under året. Ibland kan du få flera uppdrag på en månad och ibland har vi inga bokningar alls (till exempel under juli). Du behöver kunna ta minst 3 uppdrag per termin det närmsta året.

När?

RFSU Örebro anordnar 1 informatörsutbildning per år. Just nu söker vi RFSU-informatörer till hösten 2021 - skicka in din ansökan idag!

Sista ansökningsdag är 1:a september. De som går vidare i urvalet bjuds in till en obligatorisk rekryteringsträff 6 september. Inbjudan till träffen skickas senast 3 september. Efter medverkan på rekryteringsträffen lämnas besked om du blivit antagen senast 8 september.

Informatörsutbildningens datum 2021

Alla tillfällen är obligatoriska, kontrollera därför att du kan alla följande datum:

6 september (mån): rekryteringsträff kl. 18-21 (fysisk träff)

10 september (fre): uppstartskväll kl.19-21 (fysisk träff)

11 september (lör): kl. 9-17 (fysisk träff)

12 september (sön): kl. 9-17 (fysisk träff)

16 september (tor): distansträff kl. 17:30-21:30 (online)

21 september (tis): distansträff kl.17:30-21:30 (online)

25 september (lör): kl. 9-17 (fysisk träff)

26 september (sön): kl. 9-17 (fysisk träff)

Hur ansöker jag?

För att ansöka till utbildningen fyller du i formuläret som finns här nedan. Vi har ett begränsat antal platser och gör löpande urval till rekryteringsträffens platser. Sista ansökningsdag är 1 september. Sök idag!

Du måste också vara eller bli medlem i RFSU Örebro innan utbildningen börjar. Det blir du här (länk)

Frågor?

Kontakta oss gärna på informator.orebro@rfsu.se

*RFSU står för Riksförbundet för sexuell upplysning och är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik som har funnits sedan 1933. Mer information om RFSU hittar du på www.rfsu.se

Bli informatör i Örebro

Som informatör är du en representant för RFSU. Därför måste du veta vad RFSU tycker och ställa dig bakom RFSU:s värderingar. RFSU:s idéprogram och värdegrund kan du läsa mer om här: https://www.rfsu.se/om-rfsu/om-oss/styrdokument/ideprogram/ Är du medlem i RFSU och ställer dig bakom RFSU:s värdegrund?
Du måste kunna ta 3-5 uppdrag/termin dagtid vardagar, då eleverna är i skolan. Ett krav är att du kan ta uppdrag under minst ett år efter att du gått utbildningen. Vi ser gärna att du kommer kunna ta uppdrag även på längre sikt (2-3 år), men det är inget krav. Kommer du kunna ta minst 3 pass per termin dagtid ht 2021-vt 2022?
Eftersom informatörsuppdragen oftast är på svenska behöver du kunna kommunicera på svenska. För att kunna ta till dig utbildningen behöver du kunna förstå och läsa svenska. Du kommer skriva en del på tavlan. Uppdragen kräver däremot inte att du måste kunna skriva svenska bra. Kan du förmedla kunskap och leda diskussioner på svenska?
Alla utbildningstillfällen är obligatoriska, kontrollera därför noga att du kan alla datum och skriv ner datumen redan nu. Det dröjer fram till 3 september innan du får veta om du gått vidare till rekryteringsträffen den 6 september. Den 8 september får besked om du blivit antagen till utbildningen. Kan du medverka vid alla tillfällen?
Vänligen kryssa i de meriter som stämmer för dig. Följande erfarenheter är meriterande (men ej krav!):
Samtycke till lagring av personuppgifter

RFSU Örebros integritetspolicy