Till sidans huvudinnehåll

Slidkransen – eftersom "mödomshinnan" inte finns

Ordet "mödomshinna" ger en bild av att en slidmynningen täcks av en hinna som kan spricka. En sådan hinna finns inte. RFSU använder istället ordet "slidkrans".

Titta på filmen om slidkransen

RFSU:s informationsfilm om slidkransen

Filmen om slidkransen finns på 15 olika språk.

Var sitter slidkransen?

Slidkransen sitter en till ett par centimeter innanför slidmynningen och inte djupt inne i slidan som många felaktigt tror. 

 

Hur ser slidkransen ut?

Slidkransen ser olika ut på varje individ – precis som örsnibbar, näsor eller blygdläppar gör – och är av olika storlek, färg och form. Slidkransen består av slemhinneveck som kan vara tätt veckade eller mera glesa. Hos en del personer är den svagt rosa, nästan genomskinlig, hos andra kan den vara tjockare och ljusare eller vitaktig. Den kan se ut som blomblad, rosenblad eller vara nejlikeformad, som en pusselbit eller en halvmåne. I de allra flesta fall är den elastisk och tänjbar ungefär som en resår.

Det kan hända, fast mycket sällan, att slidkransens slemhinneveck täcker hela slidmynningen. Då kan en gynekolog hjälpa till genom att öppna slidkransen så att mensblodet kan rinna ut. Det gör det även möjligt att föra in exempelvis en tampong eller ha omslutande sex.

Ingen känner till slidkransens egentliga funktion, men förmodligen är den en rest från utvecklingen under fosterstadiet.

Gör det ont ”första gången”?

För att du ska kunna njuta av slidsex behöver du vara upphetsad och våt i slidan. Det kan göra ont om du är spänd och har svårt för att slappna av – oavsett hur många gånger du har haft sex tidigare.

Det är viktigt att känna till vilken betydelse klitoris har för den sexuella upphetsningen och njutningen. Klitorisollonet har till exempel tusentals sensoriska nervändar och det är fler än någon annanstans på kroppen. Den känsligheten är förklaringen till att så många njuter av klitorisstimulering. 

Blöder man första gången?

De allra flesta blöder inte vid sexdebuten. Däremot kan små sprickor uppstå i slemhinnevecken om du är spänd, nervös och för torr. Det kan göra ont och ibland kan det också blöda lite grann, även om det är ovanligt.

Vid eventuell blödning rör det sig ofta om andra orsaker än att slidkransen varit trång. Blödning beror inte heller på hur många gånger du har haft sex.

Vad menas med att ”spräcka mödomshinnan”? 

Uttryck som "spräcka oskulden" kommer från den felaktiga bilden av att slidan har en täckande hinna. Elastiska slemhinneveck som slidkransen kan inte spräckas av vare sig penis eller något annat föremål som förs in i slidan. När slemhinnevecken tänjs ut uppkommer ibland små sår som kan svida. Dessa läker mycket snabbt – oftast redan efter något dygn.

Eftersom slidkransens veck sitter precis innanför slidmynningen spelar det ingen roll hur lång till exempel en dildo eller en penis är. Slidkransen påverkas inte heller av fysisk träning.

Om du upplever problem som du tror beror på slidkransen kan en  gynekolog hjälpa dig genom att utföra en enkel undersökning.

Oskuld – vad menas med det?

Många använder ordet oskuld för att beskriva om någon har sexdebuterat eller inte. De flesta associerar nog första sexet med vaginalsamlag. Vi på RFSU använder inte ordet oskuld eftersom vi tycker att det finns många problem med det. Motsatsen till oskuld är ju att vara skyldig till något men man är inte skyldig för att man har haft sex. Inte heller ska man behöva känna skuld för att man haft sex. “Har du haft sex?” eller “har du sexdebuterat” tycker vi är bättre och tydligare frågor är “är du oskuld?”

Är jag oskuld?

Det finns olika uppfattningar om vilka sexuella handlingar som bryter ”oskulden”. Därför kan ingen annan bestämma om någon är oskuld eller inte. Bara du kan avgöra det.

Kan en oskuldsundersökning avslöja om någon har haft sex?

Nej. Det går inte att se på slidor eller penisar om någon har haft sex. Vare sig en gynekolog eller sexpartner kan avgöra om du haft slidsex, oralsex, analsex eller smeksex. Det är helt enkelt omöjligt att se eller känna på könsorganet för att se om någon har haft sex.

Kan en operation göra mig till ”oskuld” igen?

En del lever med krav på att de ska ha en oskadd ”mödomshinna”, som bevis för att de inte har haft sex innan de gifter sig. Vissa söker sig därför till ställen som säger sig ”reparera mödomshinnan” eller ”återställa oskulden”. Trots att det alltså inte finns någon mödomshinna att reparera.

Det går alltså inte att sy dit en hinna. Det har ju aldrig funnits någon hinna och det går därför inte att återskapa något som aldrig funnits.  Så kallade ”oskuldsoperationer” går oftast i stället ut på att man syr ihop några av vecken i slidkransen för att de ska gå sönder och ge en blödning vid samlag.

Det finns många problem med de här operationerna. Till att börja med är det stor risk att de inte ger det önskade resultatet. Det är vanligt att man ändå inte blöder. Det är också dyra operationer. Dessutom innebär det att klinikerna som gör operationerna bidrar till att hålla liv i den farliga myten om att det finns en mödomshinna, och att det går att se på en person om den har haft sex, vilket det inte gör. 

Om du lever under press att inte ha sex innan du gifter sig, eller om du är orolig över vad som kan hända om du inte blöder vid samlag, t.ex. på bröllopsnatten så finns det hjälp att få. Du kan kontakta polisen eller socialtjänsten där du bor. Du kan också kontakta en ungdoms- eller tjejjour, eller andra organisationer som hjälper den som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Till exempel TRIS, Kvinnors nätverk, GAPF eller Origo.

Om du har problem med att du känner skuld eller skam kopplat till sex kan du vända dig till sig ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för att få någon att prata med.

Jag har haft samlag och är rädd för att bli straffad för det. Vad kan jag göra?

Är du utsatt för kontroll, begränsningar, hot eller våld av familj eller släkt? Linnamottagningen erbjuder rådgivning, stöd och skydd till ungdomar, både akut och mer långsiktigt. Jourtelefon för ungdomar: 020-40 70 40 (kostnadsfritt och anonymt).

Rädda barnens hemsida finns mycket bra information och länkar till olika ställen där man kan få råd och hjälp.

Kan man se på slidan att någon utsatts för sexuellt våld?

Det går att säkra spår från en förövare om man har blivit utsatt för sexuellt våld. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt efter händelsen söka läkarvård och att inte tvätta sig. De skador som dokumenteras och de prover som tas kan användas som bevisföring. Det är också viktigt att man får prata med någon och få hjälp att bearbeta vad som hänt med hjälp av stöd- och krissamtal.