Till sidans huvudinnehåll

Slidkransen – eftersom "mödomshinnan" inte finns

Ordet "mödomshinna" ger en bild av att en slidmynningen täcks av en hinna som kan spricka. En sådan hinna finns inte. RFSU använder istället ordet "slidkrans".

Titta på filmen om slidkransen

RFSU:s informationsfilm om slidkransen

Filmen om slidkransen finns på 15 olika språk.

Var sitter slidkransen?

Slidkransen sitter en till ett par centimeter innanför slidmynningen och inte djupt inne i slidan som många felaktigt tror. 

 

Hur ser slidkransen ut?

Slidkransen ser olika ut på varje individ – precis som örsnibbar, näsor eller blygdläppar gör – och är av olika storlek, färg och form. Slidkransen består av slemhinneveck som kan vara tätt veckade eller mera glesa. Hos en del personer är den svagt rosa, nästan genomskinlig, hos andra kan den vara tjockare och ljusare eller vitaktig. Den kan se ut som blomblad, rosenblad eller vara nejlikeformad, som en pusselbit eller en halvmåne. I de allra flesta fall är den elastisk och tänjbar ungefär som en resår.

Det kan hända, fast mycket sällan, att slidkransens slemhinneveck täcker hela slidmynningen. Då kan en gynekolog hjälpa till genom att öppna slidkransen så att mensblodet kan rinna ut. Det gör det även möjligt att föra in exempelvis en tampong eller ha omslutande sex.

Ingen känner till slidkransens egentliga funktion, men förmodligen är den en rest från utvecklingen under fosterstadiet.

Gör det ont ”första gången”?

För att du ska kunna njuta av slidsex behöver du vara upphetsad och våt i slidan. Det kan göra ont om du är spänd och har svårt för att slappna av – oavsett hur många gånger du har haft sex tidigare.

Det är viktigt att känna till vilken betydelse klitoris har för den sexuella upphetsningen och njutningen. Klitorisollonet har till exempel tusentals sensoriska nervändar och det är fler än någon annanstans på kroppen. Den känsligheten är förklaringen till att så många njuter av klitorisstimulering. 

Blöder man första gången?

De allra flesta blöder inte vid sexdebuten. Däremot kan små sprickor uppstå i slemhinnevecken om du är spänd, nervös och för torr. Det kan göra ont och ibland kan det också blöda lite grann, även om det är ovanligt.

Vid eventuell blödning rör det sig ofta om andra orsaker än att slidkransen varit trång. Blödning beror inte heller på hur många gånger du har haft sex.

Vad menas med att ”spräcka mödomshinnan”? 

Uttryck som "spräcka oskulden" kommer från den felaktiga bilden av att slidan har en täckande hinna. Elastiska slemhinneveck som slidkransen kan inte spräckas av vare sig penis eller något annat föremål som förs in i slidan. När slemhinnevecken tänjs ut uppkommer ibland små sår som kan svida. Dessa läker mycket snabbt – oftast redan efter något dygn.

Eftersom slidkransens veck sitter precis innanför slidmynningen spelar det ingen roll hur lång till exempel en dildo eller en penis är. Slidkransen påverkas inte heller av fysisk träning.

Om du upplever problem som du tror beror på slidkransen kan en  gynekolog hjälpa dig genom att utföra en enkel undersökning.

Oskuld – vad menas med det?

Många använder ordet oskuld för att beskriva om någon har sexdebuterat eller inte. De flesta associerar nog första sexet med vaginalsamlag. Vi på RFSU använder inte ordet oskuld eftersom vi tycker att det finns många problem med det. Motsatsen till oskuld är ju att vara skyldig till något men man är inte skyldig för att man har haft sex. Inte heller ska man behöva känna skuld för att man haft sex. “Har du haft sex?” eller “har du sexdebuterat” tycker vi är bättre och tydligare frågor är “är du oskuld?”

Är jag oskuld?

Det finns olika uppfattningar om vilka sexuella handlingar som bryter ”oskulden”. Därför kan ingen annan bestämma om någon är oskuld eller inte. Bara du kan avgöra det.

Kan en oskuldsundersökning avslöja om någon har haft sex?

Nej. Det går inte att se på slidor eller penisar om någon har haft sex. Vare sig en gynekolog eller sexpartner kan avgöra om du haft slidsex, oralsex, analsex eller smeksex. Det är helt enkelt omöjligt att se eller känna på könsorganet för att se om någon har haft sex.

Kan slidkransen sys ihop med hjälp av en "oskuldsoperation"?

En del lever med krav på att de ska ha en intakt ”mödomshinna”, som bevis för att de inte har haft sex.

Operationer av slidkransen löser sällan några problem. Dels för att resultaten är varierande, dels för att de bidrar till att upprätthålla en fördomsfull syn på kvinnor och deras sexualitet. Det är ovanligt att sådana operationer utförs eftersom de är dyra och inte garanterar blödningar.

Oftast kan man istället få hjälp genom så kallad ”icke-kirurgisk terapi”. Den går ut på att i samtal med gynekolog, kurator och sjukgymnast försöker stärka klientens självkänsla och minska känslan av skuld.

Hur går "oskuldsoperationer" till?

Det går alltså inte att sy dit en hinna. Det har ju aldrig funnits någon hinna och det går därför inte att återskapa något som aldrig funnits.

Om man ändå bestämmer sig för att operera slidmynningen (vilket är väldigt ovanligt), fästs ett par stygn på vardera sidan av slidkransen. Stygnen i sig orsakar sällan en blödning men är upptäckbara om en gynekologisk undersökning görs innan stygnen hunnit falla av (vilket de gör av sig själv).

En eventuell operation hjälper mer på ett psykiskt plan men fysiskt sett kan blödningar aldrig garanteras.

Jag har haft samlag och är rädd för att bli straffad för det. Vad kan jag göra?

Är du utsatt för kontroll, begränsningar, hot eller våld av familj eller släkt? Linnamottagningen erbjuder rådgivning, stöd och skydd till ungdomar, både akut och mer långsiktigt. Jourtelefon för ungdomar: 020-40 70 40 (kostnadsfritt och anonymt).

Rädda barnens hemsida finns mycket bra information och länkar till olika ställen där man kan få råd och hjälp.

Kan man se på slidan att någon utsatts för sexuellt våld?

Det går att säkra spår från en förövare om man har blivit utsatt för sexuellt våld. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt efter händelsen söka läkarvård och att inte tvätta sig. De skador som dokumenteras och de prover som tas kan användas som bevisföring. Det är också viktigt att man får prata med någon och få hjälp att bearbeta vad som hänt med hjälp av stöd- och krissamtal.