Till sidans huvudinnehåll

Kukens inre delar

När man tittar på en naken person med penis ser man de yttre könsdelarna men penisen har många inre delar som är viktig för dess funktion. Läs mer om delarna här.


Sädesledarna

Sädesledarna förbinder bitestikeln med urinröret och här transporteras, med hjälp av muskler, spermierna inför utlösningen.

Sädesblåsorna

En penis har två sädesblåsor. Dessa är cirka 5 cm långa körtlar som sitter anslutna till vardera sädesledare strax innan den mynnar i urinröret. Man vet inte så mycket om sädesblåsor, mer än att de bildar det mesta av den vätska som sperma består av.

Prostata

Prostatan utgörs av ett trettiotal körtlar som omger övre delen av urinröret. Prostatans bakre del angränsar till ändtarmen. Med ett finger kommer man åt prostatan som känns som en utbuktning cirka 7–8 cm in på ändtarmens främre vägg. En frisk prostatakörtel är stor som en kastanj, oöm och fast i konsistensen, ungefär som ett suddgummi.

Många tycker att det är skönt att massera prostatan i samband med sex. En del får orgasm av sådan stimulering. Det är inte ovanligt att stimulera prostatan tillsammans med partner eller på egen hand när man onanera onani eller.

Cowpers körtlar

Cowpers körtlar är två knappt centimeterstora körtlar som sitter i den övre delen av urinröret. De producerar en segt och blankt äggviteliknande vätska när penisen är upphetsad. Vätskan kallas försats eller kåtolja. På de flesta sexuellt upphetsade penisar ligger den som en droppe i urinrörsmynningen. Hur mycket vätska som produceras skiljer sig från individ till individ, framför allt yngre personer kan ha en hög produktion.

Lästips!

Ladda ner vår kukkunskap (pdf)
Kondompraktika för dem med penis
Läs mer om erektionsproblem