Till sidans huvudinnehåll

Kukens yttre delar

Här tar vi att ta upp penis, pung och anus, dess anatomi och betydelse vid sex.


Hur stor är en penis?

I en klinisk studie från 2015 mätte vårdpersonal penismått på totalt 15 521 individer.  

Penis vid erektion 

  • Genomsnittslängden: 13,12 cm
  • Genomsnittsomkretsen: 11,66 cm

Slak penis

  • Genomsnittslängden:  9,16 cm. 
  • Genomsnittsomkretsen: 7,5 och 13 cm.

Vid erektion ökar storleken vanligtvis med ungefär 60 procent. Men en del har lika stor penis vid erektion som vid slakt tillstånd och andra som har mindre penis i slakt tillstånd kan ha en medellång vid erektion.

Penis slutar vanligtvis att växa efter puberteten, det vill säga vid 17–19 års ålder.

Spelar storleken roll?

Undersökningar har gjorts för att visa på samband mellan storleken på penis och hur nöjd bäraren är med sin sexualitet. Några samband har inte kunnat bevisas.

Skaft och ollon

Penis består av ett skaft, ollon och förhud (om penisen inte är omskuren). Huden på penis är extremt rörlig vilket gör det lätt att föra huden på penisskaftet fram och tillbaka. Toppen på penis kallas ollonet, på ollonet samlas nervändar och är den mest känsliga delen på kroppen vilket gör den mycket viktig för sexuell njutning. Många gillar att bli smekta och slickade på penis och ollon. Många tycker också att det är skönt att använda penis för samlag.


Förhud

Förhuden är ett hudveck som täcker ollonet längst ut på penis. En del har mycket förhud, som då kan bilda en liten "snabel" framför ollonet. Andras förhud är mindre att ollonet syns helt eller delvis. Hela ollonet kan också synas om man har blivit omskuren eller av andra orsaker har fått sin förhud bortskuren. 

Förhuden skyddar från nötning och ser till att huden hålls smidig med hjälp av ett talg (kallas även smegma eller flänsost). Talget skyddar också från bakterie- och svampangrepp.

Onani

Förhuden har betydelse vid sexuell aktivitet, både vid onani och tillsammans med en partner. Att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet är nog den vanligaste och kanske enklaste vägen till självtillfredsställelse, även om det finns andra sätt att onanera på för de med omskurna penisar. Många omskurna brukar använda saliv eller olja eller annan vätska för att onanera.

Flera av de upplevelser penisbärare har i samband med omslutande sex (t. ex samlag) härrörs till förhuden. Dels genom att den sträcks eller rullar fram över ollonet, dels av att cirka 10 procent av alla nerver i penis slutar i förhuden.

Trång förhud

Hos penisar innan pubertet kan förhuden vara trång. Detta är helt naturligt och i de allra flesta fall vidgas förhuden av sig själv vid puberteten. Det är även först då det blir nödvändigt med hygien under förhuden. Det räcker med att använda vatten eftersom överdriven tvålanvändning riskerar att orsaka irritation.

Strängen – frenulum

På undersidan av ollonet, under förhuden, går en ganska stel hudsträng som heter frenulum. Den sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen. Hudsträngen töjs inte lika mycket som penis övriga delar och vid erektion blir det därför en dragning i strängen, som delvis sluter urinrörets öppning under t ex samlag. Många män har erfarenhet av att strängen är lite kort och kan gå av eller spricka, detta är inte farligt och läker ofta av sig själv på någon vecka. Däremot kan det blöda en hel del då det finns mycket blodkärl runt strängen.

Svällkroppar

Penis kan öka väsentligt i storlek vilket är svällkropparnas förtjänst. På ovansidan av penis finns två svällkroppar och en tredje finns på undersidan av penisskaftet som också går upp och bildar ollonet. Svällkropparna är som tvättsvampar som kan fyllas med blod vilket leder till att penis får erektion. Ofta sker detta i samband med att mannen blir kåt.

LÄS MER: Därför ska du med penis också knipa

Krökt erektion

Det är vanligt att penis inte är rak vid erektion. En krökning som är mindre än 30° skapar sällan några problem vid sexuell aktivitet. Krökningar över 30° förekommer och kan medföra problem vid omslutande sex (t ex samlag). Oftast kan man operera för att rätta till problemet. Vid sexuell aktivitet som inte innebär omslutande sex  är en krökning, stor eller liten, sällan något problem.

Knottror på penis

Eftersom penisar saknar underhudsfett syns all dess underliggande struktur. Hårsäckar och talgkörtlar ger pungen och delar av penisskaftet ett knottrigt, ådrigt intryck. Förutom knottrigt skaft förekommer det också helt naturliga knottror under förhuden (fordyce körtlar) och på ollonkanten samt runt strängen (penila papler). Knottror på penis är en av de vanligaste orsakerna till oro, men de är helt ofarliga.

Fordyce körtlar

Under förhuden finns Fordyce körtlar, som producerar smegma som håller huden smidig och skyddar från bakterie- och svampangrepp. Körtlarna är synliga på många penisar. Vissa penisar har enstaka små som nålhuvuden. Andra är vita till gulvita i färgen över täta flockar av talgkörtlar som bildar gulvita "kakor" innanför förhudens mynning, till en mer generell knottrighet under hela förhudens insida.

Penila Papler

Det flesta penisar har knottror eller hudtaggar på ollonkanten. De kallas Penila papler. De kan se olika ut; vara vita eller hudfärgade. Även antal och storlek skiftar. Vanligtvis dyker de upp i tonåren men kan förändras i både antal och storlek över tid. De är ofarliga.