Till sidans huvudinnehåll

Pungen

Pungen är en ”påse” som hänger bakom penis och i den finns bland annat sädesledare och testiklar, där spermierna produceras.


Vad är pungen?

Pungen består av vanlig hud. Denna hud är ofta lite mörkare än på resten av kroppen och har inget underhudsfett.

Pungen fungerar lite som en klimatanläggning och håller temperaturen 34 grader – det är en förutsättning för att testiklarna i pungen ska kunna producera spermier. Vid kyla drar pungen ihop sig och hissar upp testiklarna mot kroppens värme och när det är varmt töjer pungen ut sig för att testiklarna ska komma bort från kroppen där det är lite svalare. Dessutom kyls blodet på väg in i pungen ner.  Pungen är hårig för att kunna avkylas ytterligare.

Pungen är känslig för lätt beröring och räknas definitivt till de erogena zonerna.

Testiklar

I pungen finns vanligtvis (vissa föds med en eller behöver operara bort ena pga sjukdom eller komplikationer) två testiklar, pungkulor, som bildar spermier och testosteron. Testiklarna är ofta olika stora och hänger på olika höjd.

Spermier

I varje testikel finns sädeskanaler, här bildas och växer spermierna för att senare hamna i bitestikeln där de mognar och lagras, allt detta tar 72–75 dygn. Friska testiklar producerar upp till 160 miljoner spermier per dygn – drygt 1 800 per sekund!

Produktionen av spermier är relaterad till "efterfrågan". Produktionen ökar vid täta utlösningar. Produktionen upphör helt om penisen inte har någon utlösning alls under lång tid, men återupptas igen när utlösningar uppstår.

Spermien kan delar in i tre delar: huvud, mellankropp och svans. I huvudet finns arvsanlaget (DNA). I mellankroppen finns socker, som fungerar som ett bränsle så att den sista delen, svansen, ska kunna simma. En spermie kan simma i 3–5 dygn.

Utanför kroppen kan spermier inte överleva länge. Dess överlevnad beror på hur länge man kan hålla rätt temperatur. 

Utseende och smak

Sperma kan skilja sig i både volym, färg, lukt, smak och konsistens från individ till individ och även från gång till gång. Sperma kan vara alltifrån vit till mera gråaktig till nästan blank eller gulaktig. Spermans lukt kommer från ett ämne som heter spermin och mängden av detta ämne bestämmer också hur mycket det luktar.

Sperma smakar salt och metalliskt.

Bitestikeln

Alla sädeskanalerna mynnar ut i bitestikeln, ett cirka fem meter långt rör som ligger snurrat på baksidan av testikeln. Här mognar och lagras spermierna i upp till tio dygn. Efter tio dygn "dör" spermien.

Lästips!

Ladda ner vår kukkunskap (pdf)
Kondompraktika för dem med penis
Läs mer om erektionsproblem