Till sidans huvudinnehåll

Sperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen i samband med utlösning. Sperma kommer i olika färger, konsistens och mängd. Det går också att se på sperman om den är frisk eller inte.

Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur penisens urinrörsöppningen vid utlösning. Urinröret leder både från urinblåsan och sädesledarna. Vid utlösning kan sperman antingen rinna eller spruta ut ur penisen.

Sperman kan vara vit, gulaktig, gråaktig och nästintill genomskinlig. Klumpar eller geléaktig utlösning är också helt normalt. Det ser lite olika ut eftersom själva utlösningen består av vätska från massor av olika körtlar. Spermans färg och konsistens säger inget om kvalitén på spermierna.

Vilken temperatur har sperma?

Sperman håller vanligtvis en temperatur på mellan 34-36 grader. Temperaturen regleras genom pungens avstånd från kroppen. Vid kyla dras pungen in mot kroppen och vid värme hänger den längre bort från kroppens värme. Vid högre temperatur stannar spermieproduktionen av, något som kan påverka fertiliteten. 

Hur mycket finns i en utlösning?

En utlösning är i genomsnitt ungefär mellan 3-5 milliliter stor (ungefär en tesked). Det finns upp till 100 miljoner spermier per milliliter. Alla spermier är inte "funktionsdugliga", och en del har långt ifrån 100 miljoner spermier. Små individuella skillnader förekommer men mycket mer än 5 milliliter går inte att få eftersom hela satsen måste få plats i den övre delen av urinröret innan utlösningen.

Mängden sperma beror på två saker. Den ena är när penisen hade utlösning senast. Ju tätare utlösningar desto mindre volym. Upphetsning är också viktigt. Volymen på utlösningen ökar med längden på upphetsningen. Kåt länge = större utlösning.

Kvaliteten på spermierna påverkas inte av hur ofta eller sällan du onanerar och får utlösning. Detta påverkar inte heller möjligheten att göra någon gravid. Spermier tar aldrig slut eftersom det bildas nya hela tiden.

Kan man svälja sperma?

Det är inte farligt att få sperma i munnen eller att svälja det, men vissa könssjukdomar exempelvis hiv, gonorré och klamydia kan smitta genom sperma. Därför är det säkrast att använda kondom vid munsex.

Vad smakar och hur luktar sperma?

Smaken på sperma varierar, men som alla andra kroppsvätskor innehåller den salt. Prostatasekretet ger den också en lite bitter och metallisk smak. Smaken och lukten på sperman kan också påverkas av vad du äter och dricker. Lukterna kan ofta bli starkare och mer koncentrerade om du har fått i dig för lite vätska.

Hur vet jag om spermierna är bra?

Varje sekund produceras cirka 1 800 spermier vilket gör spermier till en färskvara. En test som visar att du har bra spermier en dag, kanske visar något annat månaden efter.

Blod i sperma?

Sperman kan bli lite rosafärgad om du har färskt blod i sperman. Det är inte farligt om det händer någon enstaka gång, det kan bero på att ett blodkärl har spruckit vid utlösningen. Blodkärlet läks ofta om du undviker utlösning under ett par dagar.

Har du däremot blod i sperman vid upprepade tillfällen ska du gå till en läkare. Du ska också söka läkare om sperman har en mer brunaktig färg, vilket kan tyda på en infektion av något slag.

När spermierna inte fungerar som de ska

Infertilitet kan bero på nedsatt produktion av spermier, nedsatt rörlighet av spermier eller på att transporten av spermier inte fungerar. I det senare fallet saknas spermier helt i sädesvätskan. Detta tillstånd som beror på avflödeshinder kallas för azoospermi. Om man har försökt bli gravid under ett år utan att lyckas kan man kontakta vården för en fertilitetsutredning.

Vanliga orsaker till spermans bristande fertilitet:

  • Försämrad eller ingen spermieproduktion alls.
  • Virusinfektioner i testiklar eller bitestiklar som till exempel prostatit eller påssjuka kan leda till en försämring av spermieproduktionen.
  • Behandling av testikelcancer.
  • Hinder i sädesgångarna, störning i utlösningsfunktionen eller nedsatt erektionsförmåga.
  • Skadade testiklar genom olyckshändelser


Mer om spermier – en överkurs

En spermie kan grovt indelas i tre delar: huvudet, mellankroppen och svansen. Huvudet är en transportcontainer för DNA-material, det vill säga arvsanlag. Mellankroppen fungerar som en motor till svansen och innehåller lagrat socker, mest fruktos. Svansen är ett ciliehår av den typ vi har på insidan av luftrör och tarmar.

Tittar man på spermier i ett mikroskop ser det ut som om de simmar som grodyngel. I en tredimensionell bild upptäcker man att svansen rör sig som en korkskruv och spermien skruvar sig fram i vätskan. Svansen rör sig så länge det finns socker i ”motorn”, vilket brukar vara 3-5 dygn.

Under optimala förhållanden, till exempel i en äggledare, kan alltså spermier leva i upp till fem dygn. Detta är bra att veta om man använder sig av ”säkra perioder” som metod för att undvika graviditet. Man kan alltså ha vaginalt samlag på lördagen och befruktningen sker följande torsdag i samband med ägglossning.

Var kommer spermierna ifrån?

Sperma kommer från flera könskörtlar i underlivet. Den största delen av volymen, ca 60 procent, kommer från sädesblåsorna. 30 procent kommer från prostatakörteln, drygt 5 procent från testiklarna och resten från en mängd småkörtlar i den övre delen av penisens urinrör, de så kallade Bulbo urethrala körtlarna.

Både materialet från prostata- och sädesblåsorna innehåller äggviteämnen som koagulerar i samband med utlösningen. Efter en stund löses den upp och blir vattnigare. Ibland sker koaguleringen redan i urinröret på män och sperman kan då upplevas som klumpig.