Till sidans huvudinnehåll
RFSU-medlemmen Per Gulbrandsen tycker att RFSU bör sprida kunskap om skador som påverkar sexlivet.

"Det viktiga är njutningen"

Efter att Per Gulbrandsen opererats för prostatacancer fick han problem med erektionen. Vägen mot att få den tillbaka förde honom till både tantra och RFSU. Nu vill han få fler att prata om erektionssvårigheter genom bloggen ”Lem och liv”.

2019 drabbades Per Gulbrandsen av prostatacancer och behövde opereras. Det innebar att man skar av en del av de nerver som styr erektionen, och resan mot att få den tillbaka tog sin början.
– Efter operationen var min erektion, som jag aldrig tidigare haft problem med, plötsligt borta. Och jag fick ingen hjälp. Samtidigt var min sexlust starkare än någonsin. Det var som att min kropp ropade till mig: ”Fixa det här! Jag längtar efter sex!”, säger han.

Vill bryta tystnaden om erektil dysfunktion

Operationen blev starten på ett utforskande av allt ifrån sexleksaker och penispump till injektioner och tantra för att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv. Nu har Per Gulbrandsen startat bloggen ”Lem och liv” på Facebook där han delar med sig av sina erfarenheter.
– Vi måste sluta vara tysta om mäns erektila dysfunktion. Att Folkhälsomyndigheten inte ens nämnt det i sin stora befolkningsstudie om sexualitet är skandal, säger han.

Per bloggar regelbundet om det han lärt sig i sitt utforskande. Du hittar hans blogg på facebook.com/lemochliv/

Han har nu hunnit undersöka olika metoder och behandlingar under ett års tid. Potenshöjande piller hjälpte inte ett dugg. De gav honom huvudvärk och är dyra. Injektionsbehandlingar fungerade däremot bra och ingår dessutom i högkostnadsskyddet. Akupunktur gav också fint resultat. Nu står RFSU AB:s penispump näst på tur i utforskandet. Men allra mest har han uppskattat tantran.
– Folk tror att tantra bara är något sexuellt, men det går mycket djupare än så. Det går in på ens själ, kropp och psyke. Jag fick inte tillbaka min erektion, men jag väcktes ändå till liv. Flera dygn efter en sådan behandling kan jag känna hur det pirrar och sticker i mig när nervändarna strävar efter varandra. Kroppen vill bli frisk, säger han.

Ståndet inte viktigaste av allt

Samtidigt som Per Gulbrandsen längtar efter att få tillbaka sitt stånd har han under resans gång också lärt sig att det inte behöver vara fokus i samlivet.
– Det viktigaste för mig det här året har inte varit att få tillbaka erektionen. Jag vet att det kommer att ta lång tid. Det viktiga är njutningen.

Penisskulpturen har Per Gulbrandsen fått av en nära vän tillsammans med en dikt om Pers kamp för att få tillbaka erektionen.

Under året efter operationen har han också kommit i kontakt med RFSU. Han skäms nästan lite när han berättar att han blev medlem i RFSU först när han upplevde erektionssvårigheter och våra frågor fick direkt bäring på hans egen situation.
– Jag har ju alltid varit intresserad av sex så jag vet inte varför det dröjt. Det är lite dåligt tycker jag i efterhand. Men nu tänker jag vara medlem resten av livet!

Erektionsproblem fortfarande tabu

Genom sitt engagemang i RFSU vill han bidra till att fler börjar prata om erektionsproblem och lyfta ett ämne som på många sätt fortfarande är tabu.
– Jag vill ta bort skammen kring det här med potensen efter en cancerbehandling. Otroligt många män lider, oftast i det tysta, av erektil dysfunktion. Vi behöver börja prata om det, säger han.

Under våren skulle Per Gulbrandsen ha stått i RFSU Malmös monter på Seniormässan och pratat om erektionsproblem, men på grund av coronakrisen blir det av först till hösten. Kanske kan det också bli en motion till nästa års kongress under rubriken ”Njutningsvägen”.
– Allt RFSU gör handlar ju om njutning, vår rätt till njutning och vår rätt att njuta oss friska från såväl psykiska som kroppsliga problem. Jag vill att RFSU ska lyfta frågan om skador som påverkar sexlivet, inte bara förlossningsskador utan också cancerbehandlingar. RFSU har modet att sprida kunskap och skapa hopp.

Pers tips för dig med erektil dysfunktion

  • Håll på med sex så mycket du kan. Försök hitta lugn och närvaro i situationen.

  • Njut av dina orgasmer.

  • Berätta för din partner hur hen kan hjälpa dig att njuta. Och lyssna till hur du kan hjälpa hen.

  • Om du känner att det sticker och pirrar i underlivet efter en skön njutningsupplevelse är du på rätt väg.

Text: Ulrika Hammar