Till sidans huvudinnehåll

Prata om relationer

Om metoden

Detta är en metod för att reflektera över olika situationer och försöka komma på så bra svar som möjligt till dem. Det handlar inte om att ta ställning för eller emot något, och det finns sällan rätt och fel. Snarare finns det möjlighet för många olika tolkningar och svar beroende på vilket perspektiv man läser dem utifrån.

Så här gör du

Dela in eleverna i små diskussionsgrupper och låt dem arbeta med en eller två fallbeskrivning per grupp. De ska sedan diskutera sig fram till ett svar som de skriver ner.

Fallbeskrivningar

Situation 1. Tim kan inte släppa att hon varit med andra

Tim är tillsammans med en tjej sen ett tag tillbaka. De har det bra förutom en sak. Tim kan inte sluta tänka på att tjejen varit tillsammans med andra killar. Han vet att det är knäppt, men tankarna snurrar i huvudet ändå.

  • Vad kan Tim göra?

Situation 2. Alex flickvän har haft sex med någon annan

Alex har hört av sin kompis att flickvännen har haft sex med någon annan.

  • Vad känner Alex?
  • Vad kan Alex göra?

Situation 3. Moas kille tar sällan initiativ

Moa tänker ofta på sex och vill ha sex ofta, men hennes kille tar sällan initiativ till sex. Moa tycker det är lite konstigt, borde inte killen i ett förhållande vara mer intresserad av sex än tjejen?

  • Vad kan Moa göra?

Situation 4. Los bästis vill bara vara med sin nya partner

Los bästa kompis har träffat en ny partner och de ses hela tiden. Lo och kompisen träffas nästan aldrig längre.

  • Hur känner Lo?
  • Finns det något Lo kan göra för att kompisen ska vilja umgås igen?

Situation 5. Noras man tror att hon flirtar med andra

Nora är gift med David. I början hade de det bra tillsammans men nu har de problem. David blir irriterad om Nora pratar med andra män. Han tycker att hon flirtar med alla. Nora är kär i David och vill fortsätta vara tillsammans med honom. Men hon vill kunna prata med vem hon vill. Ibland är hon rädd för vad han ska göra om hon fortsätter att prata med andra män.

  • Vad ska Nora göra?