Till sidans huvudinnehåll

Verkliga frågor till sexualupplysare

Om metoden

Detta är en metod som bygger på riktiga frågor som unga ställt till RFSU:s sexualupplysare. Metoden är ett bra sätt att prata om sex och relationer utan att det blir personligt. I metoden finns inga självklara svar utan syftet är istället att skapa samtal och låta eleverna få reflektera kring relationer, känslor, ömsesidighet och sex.

Så här gör du

Dela in eleverna i smågrupper. Varje grupp diskuterar hur man skulle kunna hjälpa frågeställaren och skriver ner sina svar. Be dem titta på följdfrågorna som finns till varje fråga för att komma igång med diskussionen.

Påminn eleverna om att tänka lite extra på detta när de diskuterar:

 • Vilket kön tror ni personen som skrivit har?
 • Blir svaren olika beroende på vilket kön frågeställaren har?

Verkliga frågor till sexualupplysare – diskussionsunderlag

Fråga 1: "Det skulle kännas så jobbigt att ta ett första steg ifall jag skulle bli dissad"

Hej! Jag har ett problem och det är att jag är otroligt kär i världens snyggaste tjej. Hon är helt underbar; snygg, sexig, vackra ögon… drömtjejen helt enkelt. Jag har gillat henne i lite över två år nu. Men det börjar bli jobbigt att vara så kär i henne när det känns som om det aldrig kommer kunna bli något. Jag jämför henne med alla tjejer jag möter och kommer alltid fram till samma sak – hon är bättre. Jag vill så gärna veta om det eventuellt skulle kunna bli något. Men det skulle kännas så jobbigt att ta ett första steg ifall jag skulle bli dissad. Jag gillar henne så mycket. Finns det inget superdiskret sätt att ta reda på om hon gillar mig också? Eller är det helt enkelt så att om tjejer vet vad dom vill ha så visar de det?

 

Diskussionsfrågor till fråga 1 

 • Vad skulle ni vilja säga till den här personen?
 • Hur kan man göra för att ta reda på om någon gillar en?
 • Hur hanterar man en diss?

Fråga 2: "Jag vill ha sex med någon annan också!"

Hej! Behöver desperat ett litet råd. Det är så att jag är tillsammans med en kille som jag har varit ihop med i två år nu. Eftersom att jag bara har haft sex med honom så känner jag liksom att jag vill ha sex med någon annan också ibland. Jag vill inte bara ha sex med honom. Jag har kysst en annan kille två gånger när vi var ihop. Det höll på att ta slut, men vi bestämde oss för att börja om och han fick mig att lova att inte träffa den andra killen igen. Men jag kan inte hålla det löftet. Han är ju faktiskt en av mina kompisar och jag kan inte hjälpa att jag blir kåt när jag träffar honom. Jag vill inte förlora min älskade pojkvän, men jag kan bara inte låta bli den andra killen när vi träffas! Är väldigt tacksam för svar eller bara ett litet råd.

Diskussionsfrågor till fråga 2

 • Vad kan personen göra?
 • Vad kan man göra om man vill ha sex med någon annan än den man är ihop med?
 • Hur gör man när man känner känslor som krockar?

Fråga 3: "Jag vill inte ha ett förhållande utan vill mest leka"

Hej! Jag har flörtat ett tag med en kille i min parallellklass. Jag började flörta för jag kände att jag hade ett sug efter att ligga med honom. Vi har chattat med varandra och nu känner jag mig säker på att jag inte ville ha något förhållande med honom utan vill mest “leka”. Men tänk om han tar illa upp? Hur ska jag göra?

 

Diskussionsfrågor till fråga 3

 • Vad skulle du vilja säga till personen?
 • Hur gör man om man mest bara vill ha sex med en person utan att vara ihop?

Fråga 4: "Jag kramar henne inte under skoltid"

Fråga 4: "Jag kramar henne inte under skoltid"Hej! Jag har ett litet kärleksproblem här. Jag är en kille på 18 år som är tillsammans med en tjej som går på samma skola som jag. Jag vet inte vad som är fel med mig, men det känns som att jag undviker henne på skoltid. När jag går förbi henne säger jag bara hej, ler och går vidare. Jag kramar henne inte under skoltid. Detta får mig att känna mig som en dålig kille eftersom man ser andra killar hålla om sina flickvänner. Jag har vissa dåliga upplevelser som kanske fått mig att inte våga stå och göra sådana grejer öppet inför andra människor. Men jag älskar henne jättemycket och jag vet inte vad jag ska göra för att visa att jag inte skäms över henne. Jag tror inte hon har något problem med det, men känns ändå som om jag vill göra något för att visa att jag gillar henne i skolan och inte bara efter skoltid.

Diskussionsfrågor till fråga 4

 • Hur gör man om man har dåliga erfarenheter av att vara med någon?
 • Hur kan man visa att man gillar någon?
 • Hur vågar man stå för den man är kär i?