Till sidans huvudinnehåll
En pappa fixar sitt barns hår, foto.

Mitt barn luktar illa, hur tar jag upp det?

Sedan mitt barn kom i puberteten har hon börjat lukta illa. Finns det något sätt att ta upp det utan att göra henne alldeles för självkritisk?

Att lukta illa är något många oroar sig för, oavsett hur gamla vi är. När svetten under puberteten börjar lukta starkare kan man bli mer självmedveten och oroa sig för vad andra tänker och tycker. Eller så har man fått höra en kommentar som gjort en sårad, ledsen och bekymrad. Det händer att barn kommenterar lukter på sätt vi vuxna kanske inte skulle göra.

För att barn ska må bra och förstå vad som händer med kroppen under puberteten behöver de kunskap och stöd från oss vuxna. Det är jättebra att du vill hjälpa ditt barn med detta!

Det händer med kroppens lukt under puberteten

Det är vanligt att svettas mer och att svetten luktar annorlunda. Också könsorganet har en särskild doft, som det inte är meningen att man ska kunna tvätta bort.

Om man inte tvättar sig tillräckligt ofta kan kroppen lukta illa. Det kan också lukta från hårbottnen som blir fetare under puberteten. Om man inte fått rutin på att byta mensskydd kan också mensen lukta. Samtidigt finns det många barn som tvättar sig för ofta och utvecklar en obekväm relation till kroppen. Sträva efter att hitta en bra balans.

Så kan du hjälpa ditt barn

  • Försök att ha öppna samtal om de förändringar som sker i kroppen. Förklara att puberteten gör att kroppens dofter förändras och berätta hur, baserat på barnets förkunskaper.
  • Hjälp ditt barn att ta hand om sin kropp. Försök att tillsammans hitta rutiner för att duscha och byta underkläder varje dag. Resonera hur det kan se ut hemma hos er. Vill barnet duscha på morgonen eller på kvällen?
  • Köp hem en tvål som luktar gott. Du kan också köpa en deodorant som ditt barn gillar.
  • Beröm det som funkar och peppa ditt barn lite extra när hon tar hand om sin kropp på ett bra sätt. Ha inställningen att ni hjälps åt med detta – du kommer att behöva påminna!

Vissa barn behöver mer konkret och tydlig hjälp, för att de tycker att det är svårt att komma ihåg eller själva inte förstår varför det är viktigt. Appen mittprivatliv.se vänder sig till unga med intellektuella funktionsnedsättningar och har bildstöd och steg-för-steg-guider om hur man tar hand om kroppen.

Om problemen är så stora att de inverkar på vardagen, till exempel att barnet svettas väldigt mycket, eller att självkänslan påverkas negativt, ska ni söka hjälp. Börja hos vårdcentralen eller ungdomsmottagningen.

Tips till dig som vill veta mer om puberteten

RFSU har material, filmer och broschyrer om bland annat puberteten på 16 olika språk

I den nyutkomna boken Världens viktigaste samtal finns ett helt kapitel om att trivas med sin kropp. Köp den på Bokus 

Umo.se har en hel sida om puberteten och Mensen.se har mycket material om mens som riktar sig till både unga och föräldrar.