Till sidans huvudinnehåll
Tre barn hoppar jämfota i en idrottshall, foto

Mitt barn vill inte byta om med andra barn i skolan

Mitt barn går i femman och tycker att det är jobbigt att klä av sig naken inför andra barn. Vad kan jag som förälder göra för att mitt barn ska känna sig tryggare?

Alla barn ska känna sig trygga i skolan, också i omklädningsrummet. När barn känner sig trygga ökar närvaron på lektionerna och det är bra, för det är viktigt att delta på idrotten.

Många vuxna kommer nog själva ihåg hur det kunde vara i skolans omklädningsrum. I puberteten börjar vi se på våra egna och andras kroppar på ett nytt sätt. Vissa av oss minns att det kunde vara laddat att byta om och duscha ihop.

Börja med att prata med ditt barn och försök förstå vad situationen handlar om. Därefter kan du kontakta skolan och resonera om hur de kan åtgärda problemen, eller på andra sätt hjälpa till.

Så pratar du med barnet om det som händer i omklädningsrummet

Prata med barnet vid ett lugnt och stillsamt tillfälle, alltså inte precis när ni ska i väg på morgonen och letar efter gympakläderna. Du kan till exempel fråga barnet:

  • Vad är det som händer i omklädningsrummet?
  • Vad är det som känns obekvämt?
  • Hur är stämningen i klassen? Verkar klasskompisarna känna likadant inför att byta om och duscha?

Bekräfta att det inte är konstigt att känna sig blyg och att det är vanligt att känna att det är pinsamt att vara naken inför andra, inte minst i puberteten när kroppen förändras. Det är troligt att många andra känner på samma sätt. Peppa barnet att snacka med kompisarna, kanske kan kompisarna ta stöd av varandra.

Analysera situationen. Beror det på stress eller att omklädningsrummet inte känns fräscht?

Försök att bilda dig en uppfattning om hur det är att vara i omklädningsrummet. Är det kort om tid till nästa lektion? Möts flera klasser i samband med ombyte? En sådan sak kan ju skolan förändra – så att ditt barn får byta om i lugn och ro med sina klasskompisar. Vissa skolor jobbar med att öka närvaron av vuxna i eller utanför omklädningsrummet. Det kan göra situationen lugnare.

Att det känns obekvämt kan också ha att göra med hur omklädningsrummet är utformat. Finns det draperier eller duschbås? Det blir allt vanligare att skolor gör sådana lösningar, men det är inte alltid självklart hur resultatet blir – känns det tryggare eller inte? Det bästa är att fråga vad barnet tycker, skulle det göra någon skillnad om man hängde upp duschdraperier?

Har något allvarligt hänt? Prata med skolan direkt

Men en sak är viktig. Om barnet berättar om en kränkande situation behöver du ta upp det med skolan direkt. Skolan har ett ansvar att jobba både förebyggande mot kränkningar och ingripa om någon har blivit illa behandlad, så att det inte sker igen.