Till sidans huvudinnehåll
En pappa och en dotter sitter i en soffa och pratar, foto.

Jag är pappa till en dotter som precis har fått mens. Hur ska jag hjälpa henne?

Min dotter bor hos mig varannan vecka och hos sin mamma varannan vecka. Vi har en fin relation men mens har vi aldrig pratat om. Hur kan jag ta upp det? Finns det några knep för att göra det lättare?

Vad fint att du vill vara ett stöd för din dotter! Barn behöver kunskap, bekräftelse och pepp, också när det gäller mens.

Tyvärr blir mens ofta ett mammaansvar. Som pappa kan man känna sig osäker på sin roll och vad man kan bidra med, och det kan göra att man håller sig i bakgrunden. Det är viktigt att din dotter känner att mensen är avdramatiserad i båda hemmen. Du kan göra mycket för att det ska bli så hemma hos dig.

Här är några saker du kan göra

  • Lär dig mer om mens, vi har samlat många länkar och tips här nedanför. Du kan också fråga andra föräldrar eller andra pappor i din närhet hur de har stöttat sina barn kring mens.
  • Avdramatisera mensen genom att prata om den. Öppenheten kring mens är större idag men för många kopplas den fortfarande ihop med skam och tabu. Visa att mens går att prata om genom att ställa frågor till ditt barn: Behöver du något mensskydd? Får ni gratis mensskydd i skolan? Vill du ha något varmt på magen?
  • Du kan också låna en bok om puberteten på bibblan och låta den ligga framme – då signalerar du att du ser din dotter och hennes behov.
  • Se till att det finns mensskydd hemma. Ställ i ordning en buffé av bindor, nattbindor och tamponger. Håll koll på lagret och fyll på med det som går åt.
  • Köp en fin liten väska, typ ett pennskrin eller necessär och ge till barnet som en present. Du kan föreslå att den kan användas som en mensväska.

Följ din dotter i hennes känslor

Det är en stor grej att få mens. Man kan känna sig stor och stolt eller oförberedd och rentav olycklig – kanske alla känslorna på samma gång.

I början kanske din dotter inte vill prata om det alls. Acceptera det och försök följa henne i de känslor hon uttrycker. Med små handlingar och genom att du är lyhörd för hennes behov bidrar du till att mensen upplevs som något naturligt och fint.

Lycka till!

Tips till dig som vill veta mer om mens

På tidningens Kamratpostens webbplats, KP-webben finns många texter om mens, till exempel en mensspecial med svar på massor av frågor från barn och unga. 

Ungdomsmottagningarna på nätet, Umo.se, har också mycket bra information om mens. Där kan du få inblick i vad unga funderar på och vilka frågor de har. 

Organisationen Mensen har massor av material på sin hemsida. Till exempel har de tagit fram materialet Menskompetens som riktar sig till vuxna som ska prata med unga om mens.