Till sidans huvudinnehåll

Motion 5. Grundläggande kunskap inom sexuell hälsa ska ingå i hälso- och sjukvårdsprofessionernas grundutbildningar

RFSU ska verka för att grundkunskap inom sexuell hälsa ingår i hälso- och sjukvårdprofessionernas grundutbildningar

Motionär: Tove Larsson, RFSU Stockholm. RFSU Stockholm står bakom motionen.

Det saknas kunskap om sexuell hälsa i hälso- och sjukvårdprofessionernas grundutbildningar, det vill säga utbildning till sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Detta leder till negativa konsekvenser då vården missar viktiga aspekter kring sexuell hälsa, framför allt relaterat till habilitering och rehabilitering. Motionären yrkar RFSU ska verka för en förändring så att grundläggande kunskap inom sexuell hälsa blir obligatoriskt inom dessa utbildningar.

RFSU har tidigare med framgång påverkat lärarutbildningen så att grundkunskap inom sex och relationer nu är obligatoriskt på alla lärarutbildningar. Att påverka vad som ska ingå i en utbildning där yrket går att relatera till RFSU:s kärnfrågor är ett effektivt sätt att göra stor skillnad och förändringen kommer påverka många människor. 

Hälso- och sjukvårdprofessionernas grundutbildningar (sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut) saknar idag grundläggande kunskap om sexuell hälsa. Det är upp till respektive lärosäte om kunskap detta ingår i utbildningen eller inte vilket leder till negativa konsekvenser. Detta innebär att de allra flesta inte får någon kunskap alls i ämnet. Dessa yrkesgrupper möter personer i alla åldrar med olika sjukdomar samt funktions- och aktivitetsbegränsningar, både fysiska och psykiska. Men konsekvensen blir att sexuell hälsa alltför sällan diskuteras i relation till habilitering och rehabilitering då yrkesgrupperna saknar kompetens inom detta område. Trots att en god sexuell hälsa kan vara en särskild utmaning för den som lever med sjukdom eller funktionsnedsättning. Och trots att det finns många habiliterings- och rehabiliteringsinsatser som främjar sexuell hälsa exempelvis gällande hjälpmedel, rörlighetsträning/kroppskännedom och rådgivning om läkemedel. 

Att detta är ett stort problem vittnar både vårdtagare och yrkesverksamma om. Fackförbunden och studentförbunden inom respektive yrke har under flera år lyft frågan. Vidare har också flera forskare och doktorander lyft problemet. För RFSU finns det med andra ord många att kroka arm med här. 

RFSU förespråkar alla människors frihet och reella möjlighet att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Utifrån den grundsynen finns ett stort arbete att göra för att de människor som sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter möter. 

Förslag till beslut

  • att RFSU ska verka för att grundläggande kunskap inom sexuell hälsa blir obligatoriskt inom hälso- och sjukvårdprofessionernas grundutbildningar; sjuksköterskeutbildningen, fysioterapeututbildningen och arbetsterapeutbildningen. 

Förbundsstyrelsens svar på motionen "Grundläggande kunskap inom sexuell hälsa ska ingå i hälso- och sjukvårdsprofessionernas utbildningar"

Förbundsstyrelsen tackar motionären som lyfter frågan om avsaknaden av grundläggande kunskap om sexuell hälsa i hälso- och sjukvårdprofessionernas grundutbildningar. Sexuell hälsa är beroende av hälsan i övrigt på samma sätt som den generella hälsan påverkar den sexuella hälsan.

Att uppnå en god sexuell hälsa och därmed en god generell hälsa är avgörande för befolkningens välbefinnande. Att vårdprofessionens grundutbildningar saknar inslag av sexologi kan leda till en osäkerhet inför att beröra frågor om sexualitet. Frågor om hur sjukdom eller medicinering påverkar lust och förmåga förblir därför ofta obesvarade, liksom att upptäcka personer i riskutsatta positioner.

Prioriterat område i påverkansarbetet

SRHR-vården var ett prioriterat område i RFSU:s politiska påverkansarbete mellan åren 2014 och 2020. Under de två sista åren i perioden fokuserade vi särskilt på att driva ökad sexologisk kompetens inom vårdyrken. En insats var att få till stånd en kartläggning av i vilken utsträckning SRHR togs upp inom hälso- och sjukvårdsprofessionernas utbildningar. Här fördes samtal med bland annat Folkhälsomyndigheten som tog fram rapporten Kartläggning av utbildning i hivprevention och SRHR.

Slutsats och väg framåt

Personal inom vård och omsorg har en viktig roll i att främja sexuell hälsa och förebygga sexuell ohälsa. I enlighet med Sextanten fokuserar vi idag på arbetet för jämlik vård med särskild fokus på personer som utsätts för rasism. Behovet av sexologisk kompetens kvarstår dock för att detta, eller andra, mål inom vårdområdet ska uppnås. Sexologisk kompetens inom hälso och- sjukvården är därför en central fråga för RFSU och vi lyfter alltid frågan i relevanta sammanhang, som vid möten med beslutsfattare och vårdprofessionerna, på samma sätt som vi tidigare lyfte behovet av kompetens för lärare och med framgång. Förbundsstyrelsen ser att detta arbete behöver fortsätta även i framtiden, och att det också behöver knytas till Sextantens inriktningsmål om jämlik vård med fokus på människor som utsätts för rasism.

Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta

  • att anse motionen besvarad