Till sidans huvudinnehåll
Demonstration mot begränsningar av aborträtten i Polen. Demonstranterna håller i en stor polsk flagga.

Ny attack på aborträtten i Polen: 25 års fängelse för abort föreslås av ultrakonservativa

Gravida som gör abort ska straffas med fängelse i upp till 25 år. Missfall ska räknas som dråp och ge fem års fängelse. Aborträtten är redan starkt begränsad i Polen. Nu hotas den av ett nytt förslag.

Förslaget om långa fängelsestraff för abort är lagt av en ultrakonservativ grupp och ska diskuteras i det polska parlamentet de kommande dagarna. Lagförslaget kommer bara en månad efter att stora protester skakat Polen sedan en kvinna dött på grund av abortförbudet i landet.

– Det här är en mardröm för Polens kvinnor. Det nya förslaget påminner om El Salvadors abortförbud där kvinnor fängslas om de gör abort eller får missfall, säger Irene Donadio från IPPF:s europeiska nätverk i ett pressmeddelande.

Polens hälsoministerium har också öppnat för att anställda inom sjukvården ska behöva registrera alla graviditeter i landet. Enligt IPPF:s europeiska nätverk handlar förslagen om att skrämma de som behöver göra abort.

– Det är en genomtänkt plan att bevaka kvinnor och åtala dem om de beslutar att inte fullfölja sin graviditet, ja till och med om de får missfall. Den här lömska strategin tvingar läkare att ange sina patienter. Det kommer att sprida skräck bland gravida och alla som försöker hjälpa dem med livsnödvändig vård, säger Irene Donadio.