Till sidans huvudinnehåll

RFSU: "Dagens beslut kommer att leda till tvångsgraviditeter"

Idag kom beskedet att USA:s Högsta domstol väljer att riva upp Roe vs Wade, den nationella garantin för aborträtten som förhindrat delstaterna att införa totala abortförbud sedan 1973.

Ett beslut som stärker abortmotståndet i hela världen

– Detta är ett förödande beslut. Högsta domstolen har fråntagit miljoner människor rätten till sin egen kropp och grundläggande hälsovård. Kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida kommer betala med sin frihet, sitt självbestämmande och sin hälsa. Dagens beslut kommer att inspirera och stärka abortmotståndet i hela världen, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

RFSU:s förbundsordförande Hans Linde och Kristina Castell, politiskt sakkunnig barnmorska
RFSU:s förbundsordförande Hans Linde och Kristina Castell, politiskt sakkunnig barnmorska på RFSU

RFSU är med i kampen för en aborträtt att lita på

RFSU har ett nära samarbete med aborträttsorganisationer på plats i USA som Planned Parenthood, Center for Reproductive Rights och IPAS. De kommer att fortsätta kampen för aborträtten i USA. Vårt gemensamma arbete för allas rätt till sin kropp blir nu än viktigare.

Katastrofalt beslut som berövar miljoner sin frihet

– Halva befolkningen i över hälften av USA:s delstater kommer nu berövas sin frihet och rätten till sin egen kropp – i ett land som kallar sig världens främsta demokrati. År efter år har fler länder legaliserat abort men USA väljer att vrida tillbaka klockan till 1970-talet. Det är katastrof det som händer nu, säger Kristina Castell sakkunnig i abortfrågor på RFSU.

Miljoner kommer att bli tvångsgravida eller tvingas till illegala och osäkra aborter

– Vi vet vad som kommer bli konsekvenserna. De som har råd kommer tvingas resa för att få en abort. Men miljoner låginkomsttagare, personer som utsätts för rasism och hbtqi-personer kommer tvingas välja mellan att göra en illegal abort eller en tvångsgraviditet, att förbli gravid mot sin vilja, säger Hans Linde.

Här kommenterar RFSU beskedet om aborträtten i USA