Till sidans huvudinnehåll
Ett par med ett nyfött barn i ett skyddsrum i Kyiv, Ukraina.

RFSU står upp för gravida i Ukraina

Just nu tvingas gravida i Ukraina föda sina barn i skyddsrum, medan bomberna faller utanför. Människor betalar med sin hälsa, sin trygghet och sina liv för Putins krig. Det är en kränkning av deras mänskliga rättigheter, menar Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

Read this article in English

Kriget i Ukraina leder till ett stort lidande. En av konsekvenserna är att gravida tvingas föda i skyddsrum, på tunnelbanestationer och på flykt. Under de kommande tre månaderna beräknas 80 000 gravida föda sina barn i Ukraina enligt FN. Och bakom varje siffra finns det en människa, påminde Hans Linde i ett tal på Sergels torg på onsdagskvällen.

RFSU:s förbundsordförande var en av tusentals som deltog i demonstrationen Sverige i solidaritet med Ukraina, arrangerad av bland andra Östgruppen, Olof Palmes Internationella Center och Union to Union.

I talet nämnde Hans Linde Mia, som föddes i Kyiv under krigets första natt:
– Mia hade samma rätt som alla andra nyfödda att få födas på ett tryggt sätt. Hennes 23-åriga mamma hade, på samma sätt som alla andra gravida, rätt att få bästa möjliga stöd under sin förlossning. Hon borde få se sitt nyfödda barn och känna glädje och framtidstro. Istället tvingades hon föda på flykt undan ryska bombanfall mot sin hemstad, sade han. 

Omvärlden får inte glömma behovet av SRHR i krig och konflikt

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i humanitära situationer är en fråga RFSU har jobbat med länge. Behoven är många, från mensskydd och preventivmedel till förlossningsvård. Fred och frihet är en förutsättning för en värld där alla får bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Tillsammans med IPPF, International Planned Parenthood Federation, partners och nätverk följer RFSU utvecklingen i Ukraina noga. 

Hans Linde framför ett hav av människor på Sergels torg, många med ukrainska flaggor i händerna

– Ukraina förtjänar allt stöd från omvärlden, låt det stödet också inkludera sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, avslutade Hans Linde.