Till sidans huvudinnehåll

RFSU om valresultatet: “SD:s framgångar kan få farliga konsekvenser”

Dagen efter valet är resultatet fortfarande oklart, men Sverigedemokraterna går starkt framåt. Oroväckande, även om stödet för sexuella rättigheter är fortsatt starkt, enligt RFSU.
– Vi är många som står upp för allas rätt att bestämma över sin kropp och sexualitet och det kan ingen politiker blunda för, säger Hans Linde, förbundsordförande.

Sverigedemokraternas framgångar oroar RFSU

Oavsett vilket block som vinner regeringsmakten när alla röster har räknats går Sverigedemokraterna starkt framåt. Att SD nu blir näst största parti i Sveriges riksdag är djupt oroväckande, enligt RFSU.

SD har tidigare velat hala regnbågsflaggor, förhindra bra sexualundervisning och sluta ge pengar till kvinnojourer. De är motståndare till genuspedagogik, ett starkt civilsamhälle och till svenskt bistånd. Det visar en rapport gjord av Acta Publica på uppdrag av RFSU från 2020, baserad på protokoll och motioner från kommuner och regioner i Sverige.

– Alla andra partier måste nu lova att inte kompromissa med aborträtten, hbtq-frågor eller rätten till jämlik vård. Vi håller koll på vad de gör och vi kommer inte att vara tysta, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

Valrörelsen har varit mörk – men när människor engagerar sig finns det hopp

Under valdebatten har RFSU sett flera exempel på utspel där människor pekats ut och skuldbelagts på grund av vad de har för hudfärg, var de bor eller vilken sexuell läggning de har.
– Vi känner en djup oro över valdebatten. Risken är att utspelen försvårar arbetet för sexuella rättigheter och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi på RFSU kommer alltid stå upp för allas frihet att själva bestämma över sin kropp och sexualitet, säger Hans Linde.

Men valrörelsen har också visat styrkan i civilsamhället. Att politiker inte ska styra över människors kroppar var budskapet i RFSU:s valkampanj Hands off våra rättigheter! där unga väljare fick ta ställning inför valet. Över en miljon personer har nåtts av budskapen efter att de delats nästan 160 000 gånger på Snapchat och Instagram.

– Vi har en viktig uppgift att fortsätta göra våra röster hörda och vända debatten i en annan riktning. Nu måste vi kroka arm och bli fler som engagerar sig. Idag är en väldigt bra dag att bli medlem i RFSU, säger Hans Linde.