Till sidans huvudinnehåll
Två personer, en yngre flicka och en lite äldre, framför rasmassor i krigets Gaza, fotografi.

Gravida och barn de mest utsatta i krigets Gaza

IPPF och RFSU fördömer våldet i Israel och Palestina och kräver ett omedelbart eldupphör.
– Gravida tvingas föda barn ensamma medan bomber faller. Behovet av vård i Gaza är akut, säger Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Över tre månader har gått sedan terrororganisationen Hamas fruktansvärda attack i Israel, vilket ledde till att Israel inledde ett krig i Gaza. Sedan den 7 oktober har 1 400 israeliska civila dödats och 200 tagits som gisslan, enligt israeliska myndigheter. 24 000 människor dödats i Gaza sedan Israel inledde sina bombningar, enligt uppgifter från Gazas hälsoministerium. Majoriteten av de dödade är kvinnor och barn, enligt International Planned Parenthood Federation, IPPF.

Svårt att nå fram med hjälp

Israels krigföring gör det nästintill omöjligt för hjälporganisationer att nå fram till civila i Gaza. Behovet av vatten, mat, bränsle och medicin för civila är akut – men man får inte glömma att säkra tillgången till sexuell och reproduktiv vård, skriver IPPF. Ett exempel på sådan vård är säkra platser att föda barn på för de runt 55 000 kvinnorna som just nu är gravida i området, något som tidningen Ottar rapporterat om.

– Våra kollegor i Gaza söker skydd för sina liv och samtidigt ger de sexuell och reproduktiv hälsovård på alla sätt de kan under fruktansvärda förhållanden, säger Alvaro Bermejo, generaldirektör för IPPF i uttalandet från 7 november

Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande, instämmer i IPPF:s krav på omedelbar vapenvila.
– Gravida tvingas föda ensamma medan bomber faller. Barn förlorar sina föräldrar. Vi ser med djup sorg på alla de liv som förlorats, och med oro på den bristande tillgången till det mest grundläggande. Bristen på vatten, mat, mediciner och utrustning kommer att leda till ännu mer misär i Gaza, säger Lina Fridén.

Ockupation och blockad har förhindrat SRHR

Tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) var begränsad i Gaza redan innan attackerna den 7 oktober. Utrustning och resurser för vård har saknats eftersom området varit under blockad och ockupation av Israel i flera årtionden, enligt IPPF. Nu har läget förvärrats.

– Vi kan förvänta oss tusentals fler dödsfall bland mödrar och nyfödda. Antalet oönskade graviditeter kommer att öka och fler kommer att få sexuellt överförbara infektioner, inklusive hiv. Psykologiska trauman och konfliktrelaterat sexuellt våld kommer att få långsiktiga effekter i flera generationer framåt, säger han i uttalandet från IPPF.

Nu måste våldet upphöra 

IPPF och RFSU uppmanar till en omedelbar vapenvila för att få ett slut på våldet, dödsfallen och lidandet för civila i Israel och Palestina. Den fruktansvärda humanitära katastrof som förvärras varje dag kan inte hanteras på något annat sätt än genom eldupphör, understryker Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande.

– Vi står fast i övertygelsen om alla människors rätt till grundläggande sexuell och reproduktiv hälsovård, oavsett makt och resurser – och oavsett var de befinner sig. Att det nu saknas innebär att kvinnor, barn och andra utsatta grupper nu blir ännu mer utsatta och sårbara. Så länge bomberna faller kan ingen förlossning vara säker, säger Lina Fridén.

Vill du hjälpa civila i Palestina? Ge en gåva till IPPF:s insamling

Donera pengar till IPPF:s insamling. Pengarna går till akut och livräddande vård till människor i Palestina, inklusive till de gravida som inte har tillgång till vård. Din gåva bidrar till förlossningskit och andra viktiga hälsoprodukter och tjänster.

Ge en gåva till IPPF:s insamling