Till sidans huvudinnehåll
Fyra ungdomar i färgglada kläder håller upp en Dare to Care-banderoll, foto.

Kåt men nobbad – hur hanterar man en nekad festivalflört?

I helgen är det dags för två av sommarens stora festivaler, Lollapalooza och Västerås Cityfestival. På plats finns RFSU och Svensk Live med projektet Dare to Care som låter unga samtala om sex, kommunikation och gränser.

Festivaler är en viktig plats för samtal med unga

Festivaler är folkfest och möten som annars aldrig hade hänt. Så många som ses, blir sedda och träffar någon. Det är också en fantastisk plats för samtal om sex, kommunikation, gränser och önskningar. RFSU tillsammans med Lollapalooza vill göra dessa samtal möjliga tillsammans med unga volontärer med olika bakgrund. I år är det dubbelt så många Dare to Care-volontärer på plats jämfört med tidigare år.

Många unga är på festival för första gången

Känslor och lust kommer att flöda, men många ungdomar är ovana vid både festivaler och relationer på grund av pandemin. Dare to Care vill träffa de ungdomar som kanske inte kunnat gå på festival tidigare.

– Vi har velat nå yngre tonåringar från fler delar av Stockholm, unga som vill engagera sig men som behöver få prova på först. Vi inom Dare to Care vill vara för alla. Att tro på ungas egen vilja och kunnande som en del av lösningen är en nyckel, säger Pelle Ullholm på RFSU.

– Vi på Lollapalooza tog det här initiativet för att vi vill att festivalen ska nå ännu fler. Vi är en plats som ska skapa positiva sommarminnen för så många unga som möjligt och från stadens alla hörn. Att bidra till det är en självklarhet, säger Patrick Fredriksson på Lollapalooza.

Så startades Dare to Care

Startskottet för Dare to Care var en intensiv debatt om mäns övergrepp mot tjejer på kvinnor på musikfestivaler under sommaren 2016. RFSU startade då ett långsiktigt samarbete för att vända utvecklingen. Sexuella övergrepp förekommer överallt och på alla nivåer i samhället, men många blundar för problemen. Därför krävs normbrytande insatser.

Under 2016-2018 samarbetade RFSU med Polisen, Länsstyrelserna och Svensk Live för att minska antalet sexualbrott på festivaler och andra evenemang där många människor möts. Under 2019-2020 drevs verksamheten med stöd av Svenska Postkodsstiftelsen. Konceptet heter i dag Dare to Care och drivs av den ideella organisationen Svensk Live i samarbete med RFSU.

Under dessa år har RFSU föreläst för och utbildat runt 2 500 personer. Både festival- och klubbarrangörer, volontärer, anställda och unga runt om i landet har lyssnat.

För mer information, besök gärna Dare to Cares webbplats.

Presskontakter

Matilda Ström, pressansvarig RFSU
Mobil: 076-160 33 07
matilda.strom@rfsu.se

Alexander Kihlström, Senior Marketing Manager, Live Nation
070-665 12 23