Till sidans huvudinnehåll
En palestinsk man bär två vattendunkar förbi förstörda byggnader i Khan Yunis, i södra Gaza, foto.

RFSU och IPPF: Regeringen måste agera för humanitär hjälp till Gaza

Det oändliga lidandet hos civilbefolkningen i Gaza måste få ett slut. RFSU och IPPF kräver ett omedelbart eldupphör och att nödvändig tillgång till sexuell och reproduktiv vård säkerställs.
– Regeringen måste agera nu, säger Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande.

I över åtta månader har Israels bomber fallit över Gaza. Uppskattningsvis 37 000 människor har dödats, enligt Gazas hälsoministerium. De kvinnor och flickor som överlevt saknar trygg förlossnings- och mödravård och bristen på mensskydd, rent vatten och annan nödvändig hygien är akut.

Trots att FN:s internationella domstol, ICJ, har beordrat Israel att stoppa sin framfart fortsätter attackerna, senast mot flyktingläger i Rafah dit många civila sökt sig efter att ha tvingats på flykt.

– Nu måste var och en engagera sig för att det ska bli eldupphör. Tillsammans med IPPF uppmanar vi regeringar världen över att se till att humanitär hjälp når fram, säger Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande.

IPPF:s medlemsorganisation PFPPA finns ännu i Gaza

RFSU har inga egna partnerorganisationer i Palestina. Men vår internationella federation IPPF, International Planned Parenthood Federation, finns på plats genom medlemsorganisationen Palestinian Family Planning and Protection Association, PFPPA.

– Varje sekund och varje minut som går förvärras en fruktansvärd och förödande situation. Fler och fler människor dödas och skadas allvarligt. Gravida kvinnor fruktar det värsta, både för sitt eget öde och för sina graviditeter. Det som borde vara en lycklig tid för blivande mödrar har för tusentals blivit en levande mardröm, säger Ammal Awadallah från PFPPA i ett uttalande till IPPF från den 30 maj.

IPPF: “Tystnad är inte ett alternativ”

Hon får stöd av IPPF:s högste chef, Alvaro Bermejo. IPPF skriver att de orättvisor som palestinier utsätts för är djupt rotade i kolonialisering och brist på ansvarsutkrävande och att världen behöver göra mer för att stoppa bombningarna. Alla regeringar behöver agera.

– Vår oro för vårdpersonalen och alla drabbade i Gaza kommer inte att upphöra förrän vi har en permanent vapenvila. Alla de civila som drabbas varje dag behöver vårt stöd. Tystnad är inte ett alternativ, säger Alvaro Bermejo i uttalandet.