Till sidans huvudinnehåll

Tre olika typer av orgasm för kvinnor?

Såg en rubrik i en tidning där det stod att kvinnor har tre olika typer av orgasm. Är det så? Vet om den "vanliga" och "fontänorgasmen", men finns det en tredje? Får själv ofta fontänorgasmer, ofta flera i rad och tycker att det nästan är lite pinsamt för det blir väldigt blött.

Orgasmen kan upplevas på olika sätt och kvinnor beskriver olika typer av orgasm. Det talas om orgasm efter klitorisstimulering som en typ av orgasm och efter stimulering i slidan (G-punkten) som en annan typ. Man kan också få orgasm utan fysisk stimulering med tankens och fantasins hjälp. Det talas också om multipla orgasmer, att man får fler orgasmer i rad om man fortsätter att stimulera sig. Fontänorgasm är egentligen ingen orgasm utan en utlösning av vätska via urinröret som kan komma i samband med orgasm men som också kan komma utan orgasm.

Runt urinröret finns en mängd vätskeproducerande körtlar (samma typ av körtlar som mannens prostata består av). Körtlarna producerar mer eller mindre mycket vätska (inte urin, utan en vitaktig söt vätska) som en del kvinnor kan få större eller mindre uttömning från. Alla kvinnor har körtlarna, men det är inte alla kvinnor som upplever "fontänorgasmen". Det är synd att många upplever denna naturliga del av sexualiteten som pinsam, men det kan bero på att kunskapen kring kvinnans sexualitet är så ofullständig.

Fler frågor och svar i Frågelådan