Till sidans huvudinnehåll

Det kliar kring slidöppningen. Vad kan det vara?

Jag har haft oskyddade samlag och även provat på analsex. Nu kliar det kring själva slidöppningen. Kan det vara bakterier från analen som orsakar det eller kan det vara en könssjukdom? Det enda som syns är lite vitt kladd, typ vid sidan om blygläpparna, som skulle kunna vara orsaken till att det kliar. Jag är rädd för att jag kan ha fått en sjukdom.

Det är svårt att ge dig ett korrekt besked utan att göra en undersökning. Det du beskriver kan vara en tillfällighet men det kan vara en svampinfektion, klamydia eller gonorré även om det senare är ovanligt. Du säger inte om du fått någon flytningsförändring förutom "vitt kladd". Alla kvinnor har en flytning, som ibland är ofärgad och vid ägglossning kan bli mera vitfärgad och trådaktig. Vid infektioner brukar flytningen bli rikligare, missfärgad och lukta illa.

Du kan testa att tvätta dig med enbart ljummet vatten (tvål kan skapa klåda/besvär), sova naken några nätter, inte använda trosskydd eller tighta kläder och se om det blir någon förbättring.


För att du ska få ett säkert besked kan du vända dig till ungdomsmottagningen eller en barnmorska så kan de titta på dig och ta prover för sexuellt överförbara sjukdomar.

När du har analsex bör du tänka på att det inte är bra att penetrera din vagina med ett föremål som du haft i analen. Det finns bakterier där som kan orsaka en infektion i vaginan. Om du använder kondom (vare sig du blir penetrerad av en penis eller en dildo eller liknande) i analen och tar av den, eller byter ut den mot en ny, och sen penetrerar vaginan undviker du detta.

Fler frågor och svar i Frågelådan