Till sidans huvudinnehåll

Huden på ollonet flagnar

En dag efter jag hade haft sex med en tjej så kliade det på penisen. Huden flagnade och började ramla av, både på ollonet och på toppen av förhuden. Jag fick massor av flensost. Det tog fyra veckor innan problemet försvann. Nu när vi haft sex igen så hände samma sak igen. Jag har prövat att tvätta mig med enbart ljummet vatten, utan tvål, men jag vet inte om det hjälper. Problemet verkar vara direkt kopplat till att jag har sex med henne. Kan det vara så att vissa könsorgan inte "passar" med varandra?

Klåda och fjällning på penisen kan vara en irritation av något slag som ofta försvinner av sig själv, precis som du upplevt. Irritationen kan uppkomma av olika orsaker. Eftersom dina besvär kommer efter slidsex med din partner och sen går över skulle det kunna bero på att partnern har svamp i slidan. Det är inte smittsamt men flytningen vid svampinfektion är irriterande för huden och kan ge rodnad, prickar och torr fjällning på ollonet.

Läs mer om hur du tar hand om ditt ollon här!

Oftast räcker det att slidsvampen behandlas, så be din partner söka hjälp hos barnmorska eller gynekolog. Det finns receptfri salva på apoteket som även du kan använda om besvären inte försvinner spontant. En annan anledning till irritation på ollonet kan bero på att du kanske tvättar dig lite för noga och med för stark tvål under förhuden. Fortsätt att tvätta med ljummet vatten och kanske lite olja som till exempel babyolja, gnugga rent med tummen. Tvål är starkt och irriterar ofta slemhinnorna.

Tvätta även av penis med ljummet vatten efter samlag så att du tvättar bort eventuellt slidsekret. Även glidmedel och kondomer (som ofta är behandlade med glidmedel) kan irritera. Skulle inte detta hjälpa så kan du få hjälp på en läkarmottagning eller ungdomsmottagning. Har ni haft oskyddat samlag och om ni inte är testade för könssjukdomar så bör ni testa er båda två, då till exempel klamydia kan ge lite diffusa besvär.

Fler frågor och svar i Frågelådan