Till sidans huvudinnehåll

Ont i pungen efter hångel?

Jag sov hos en tjej härom natten och vi bara hånglade och myste i flera timmar. Så jag var upphetsad ganska länge. Morgonen efter hade jag väldigt ont i pungen. Den var öm och lite svullen. Senare på dagen onanerade jag och det kom väldigt mycket säd, och efter en till två timmar släppte värken i pungen. Kan det ha varit för mycket säd som gjorde ont, eller kan det vara något annat?

Detta brukar kallas "blue balls", "ballhugg" eller "ballhojta". Det har alltid funnits olika namn på denna företeelse även om de har skiftat över tid och beroende på var i landet du befunnit dig.

Rent fysiskt handlar det om är att när du som har en penis blir sexuellt upphetsad fylls underlivet, könskörtlarna, svällkropparna och annan vävnad med stora mängder blod. Detta gör att det spänner ut vävnaderna betydligt mer än vanligt. Om man håller vävnaden utsträckt på detta sättet under lång tid kan man till och med få fysiska förnimmelser av det. Dessutom fylls våra könskörtlar av den vätska de producerar till utlösningen, som också trycker på den redan ansträngda vävnaden. Detta ger en diffus värk i underlivet som tilltar i styrka. Det kan vara svårt att förstå smärtor i underlivet och då tolkar vi det ofta som att det är pungen som gör ont eller att det strålar ut i pungen. Obehagligt men fullkomligt ofarligt. Får man utlösning töms könskörtlarna på en del av sitt innehåll samtidigt som utlösningen bryter de sexuella signalerna, blodtillströmningen minskar och värken lägger sig. Det är därför inte så konstigt att man trott att det varit farligt att inte få utlösning.

Det är alltså inte farligt att inte få utlösning även om det kan kännas rätt obehagligt. Det går inte heller att se utanpå. För att bli av med det som gör ont så är det bästa sättet alltså att få utlösning.

Undrar du också något om kroppen?

Ställ din fråga i RFSU-chatten! Vi som svarar är experter på kropp, sex och relationer. Du är anonym när du chattar.

RFSU-chatten är öppen på måndagar klockan 18.00-20.00 och torsdagar 13.00-14.00. När chatten är öppen ser du en liten svart pratbubbla här på skärmen.

Fler frågor och svar i Frågelådan