Till sidans huvudinnehåll

Hur vet jag att spiralen sitter kvar?

Är det vanligt att man inte kan känna trådarna på hormonspiralen? Jag var och kollade hos barnmorskan en tid efter jag satte in den och den var kvar. Men jag kan inte känna trådarna själv. Ska man inte kunna göra det?

Det står i informationsbladet att man får mellanblödningar det första halvåret, men jag har inga sådana biverkningar. Är det konstigt?

Sen så undrar jag om man skulle känna att spiralen åker ut? Gör det ont eller känns på något annat sätt? Bra att veta eftersom jag inte kan känna trådarna och jag kan ju inte springa till gynekologen hela tiden.

Ja, det är ganska vanligt att inte kunna känna spiraltrådarna. De finns då ”uppdragna” en liten bit in i livmoderhalskanalen och känns därför inte mot fingertoppen. Ibland åker trådarna ner lite i samband med mens och kan då lättare kännas precis efter mensens slut. Har du inga menstruationer med hormonspiralen, är detta dock inget alternativ.

Du tillhör de kvinnor som ”slipper” de ganska vanliga biverkningarna med oregelbundna blödningar. Det finns en hel del kvinnor som i likhet med dig känner att det är okej med en gång efter insättningen.

Om själva spiralen skulle halka ner, gör detta ont. Likaså kan det kännas smärtsamt om spiralen åker ut. Du behöver alltså inte göra en undersökning varje månad. Men ta kontakt med barnmorska eller läkare om du får besvär av något slag.

Fler frågor och svar i Frågelådan