Till sidans huvudinnehåll

Vad ska man ha för glidmedel vid analsamlag?

Jag undrar om det finns något bra glidmedel som gör det lite skönare när man har analsamlag. Min kille är ganska välutrustad. Varför går det så bra att ha det ibland, men ibland inte?

Vi rekommenderar alltid glidmedel vid analsamlag. Använder man kondom är det viktigt att glidmedlet är vattenbaserat eller innehåller silikon. Det går inte med oljebaserade produkter eftersom dessa kan skada kondomen. Silikonbaserade glidmedel kan upplevas som drygare, att de inte försvinner lika snabbt, vilket kan vara bra vid just analsex. 

Det är svårt att veta varför det går bättre ibland och mindre bra ibland. Det kan bero på analmusklerna och hur dom spänner sig och om hela bäckenbotten spänns. Musklerna kan ibland spännas ofrivilligt (automatiskt) och då blir samlag omöjliga att genomföra. Ibland kan man börja med att ägna lite tid åt analen, till exempel slicka runt anus eller använda fingrar och glidmedel för att vänja musklerna att vidgas. Den som är mottagare kan prova att trycka emot (som när man bajsar) lite just vid själva införandet. Viktigast av allt är förstås att man känner sig sugen på analsex. 

Under rubriken Analsex kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på.

Fler frågor och svar i Frågelådan