Till sidans huvudinnehåll

Min sexlust försvann när jag kom in i klimakteriet

Sedan jag kommit i klimakteriet har jag ingen lust med sex längre. Jag blir nästan aldrig upphetsad och mycket sällan får jag orgasm. Det är väldigt synd. Jag har alltid haft ett mycket aktivt och härligt sexliv. Vad kan jag göra för att få min sexlust tillbaka?

När menstruationerna slutar komma kan det förekomma olika grader av kroppsliga förändringar som påverkar sexlusten. Lusten kan också påverkas av mycket annat i tillvaron som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna. Ofta kommer lusten långsamare och det kan behövas mer tid, fler smekningar och nya spännande sätt att beröra och/eller beröras. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.

Din fråga ger upphov till olika följdfrågor. Har du och partner pratat med varandra om hur det känns? Kanske har även din partner känt av förändringar? Händer det att du känner sexuell lust när du är ensam? Har du diskuterat med en gynekolog ifall det finns några särskilda råd som kan vara bra för dig? Ibland kan till exempel östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor.

Att väldigt mycket vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten. En sexualrådgivare kan eventuellt också ge mera råd och tips kring detta.

Fler frågor och svar i Frågelådan