Till sidans huvudinnehåll

Varför har jag ingen lust till min pojkvän längre?

Det jag undrar över känns pinsamt att prata med någon om så jag hoppas att ni kan hjälpa mig med detta.

Jag är tjej och mitt problem är att jag inte har någon sexlust längre. Jag kan bli kåt ibland när jag är själv men aldrig när min pojkvän finns i närheten. Min pojkvän har alltid varit galen i sex, men för min del har det aldrig känts speciellt viktigt. Kanske beror det på att jag alltid haft svårt att få orgasm. Eller kan p-pillerna vara orsaken?

Jag tycker jättemycket om min kille. Har aldrig känt för någon annan som jag känner för honom. Men jag kan inte slappna av när vi har sex. Vi har nästan aldrig sex med varandra och de få gånger det händer så är det alltid därför att jag känner mig pressad till det. Jag vet att min kille hade ett superbra sexliv innan. Det har han berättat för mig. Han brukade tidigare jämföra mig med sitt ex och jag brukar tänka på det ibland.

Vi har pratat med varanda många gånger om att vi måste vara lite påhittigare när det gäller sex. Att orka ta initiativ, testa nya saker och så vidare. Men det blir liksom aldrig av. Det stannar alltid vid pratet. Ibland slutar det också i bråk och i att vi somnar på var sida om sängen istället för att ha sex.

Jag vill ha ett sexliv. Det får inte fortsätta så här. Men även om vi skulle ha sex oftare så har jag fortfarande mina problem kvar. Hur kan jag kännna sexlust och vad kan jag göra för att få orgasm lättare? Ska jag gå till en sexualrådgivare eller?

Av det du skriver är det tydigt att ert sexliv har blivit till ett problem som tär på er relation. Att ni bråkar och mår dåligt båda två av det som sker. Eftersom att ni har pratat med varandra så många gånger utan att ni kommit vidare så tror jag att det är bra om ni tillsammans pratar med någon professionell, till exempel en kurator vid en sex- och samlevnadsmottagning. Om ni bor i en stor stad så finns det troligtvis en sådan mottagning. Du skriver att du tycker det skulle kännas pinsamt att prata med någon om detta. Tänk då på att de personer som du möter i en sådan situation jobbar med dessa frågor hela dagarna och de kommer inte att förvånas över något som du tar upp med dom. Känn dig trygg med det.

Det är svårt att ge ett bra svar här, eftersom det inte går ställa motfrågor till dig. Kanske kommer du inte att känna igen dig i texten nedan, men kanske är det några tankar väcks som du kan fundera vidare kring.

Till att börja med är det bra att komma ihåg att sexlusten inte är konstant utan att den varierar under livet, utan att det behöver finnas någon djupare orsak till detta. Kanske är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner. I vissa fall även p-piller. Du kan be din barnmorska att få testa ett annat p-piller så kan du i alla fall utesluta detta. Men även annat kan ha betydelse. Till exempel så kan en stark önskan om ett "bra sexliv" ha motsatt effekt. Man sätter stor press på sig själv och tankarna far runt i huvuder istället för att bara ge sig hän och följa sin lust. Du skriver också att du jämfördes med din killes förra flickvän i början av ert förhållande. Det är mycket möjligt att även detta påverkat din lust negativt. Det kan kännas kravfyllt att mäta din lust med något som din kille beskriver som "superbra sexliv".

Utifrån din fråga kan man på en känsla av att du ibland har haft sex fast du inte riktigt njutit av det. Kanske har det känts skönt till en början, men att det sedan försvunnit när ni hållit på ett tag. Kanske har du av olika anledningar haft sex fast du inte varit 100 procent sugen. Det är då lätt att hamna i en negativ spiral där sex alltmer blir förknippat med något kravfyllt och negativt kanske till och med obehag. Lusten till sex kommer då allt längre bort.

Du skriver också att du har svårt att få orgasm. En sak som troligen påverkar din lust. Orgasmjakten leder lätt till att tankarna spinner runt i huvudet istället för att fokusera på det som händer för stunden och den njutning som detta ger. Har du även svårt att få orgasm på egen hand, eller om din kille stimulerar din klitoris. Om du brukar få orgasm vid onani, så försök att ta med den kunskapen när du är tillsammans med din partner.

Det är vanligt att många tjejer och kvinnor tror att det är något fel på dem om de inte får orgasm genom vaginalsamlag. En föreställning som ställer till en hel del problem eftersom att slidan inte är så speciellt känslig för beröring och att det därför är ovanligt att kvinnor får orgasm endast genom att något åker ut och in i slidan. Många kvinnor och tjejer får istället orgasm genom att klitoris stimuleras på något sätt. Där gäller det också att hitta en teknik som fungerar (blött/torrt, hårt/mjukt, snabbt/långsamt, på klitoris eller runt omring och så vidare.). Utforska din kropp ensam eller tillsammans.

De saker som du själv tagit upp är vanliga orsaker till varför man lider av bristande sexlust, eller varför man har svårt att få orgasm. Att du tagit upp just detta i din frågeställning till oss tyder på att du funderat en del och har en viss förståelse för varför du/ni hamnat i den situation som nu är. Insikten är en god hjälp på väg till en förändring som gör att du får må bra sexuellt och att ert förhållande ska kännas bättre. Men kanske viktigast av allt är att du tänker på dig själv när ni har sex. Fundera inte över vad din partner tycker om ditten eller datten. Njut och visa hur det känns skönt för just dig.

Undrar du också något om kroppen?

Ställ din fråga i RFSU-chatten! Vi som svarar är experter på kropp, sex och relationer. Du är anonym när du chattar.

RFSU-chatten är öppen på måndagar klockan 18.00-20.00 och torsdagar 13.00-14.00. När chatten är öppen ser du en liten svart pratbubbla här på skärmen.

Fler frågor och svar i Frågelådan