Till sidans huvudinnehåll

Ibland förlorar jag ståndet, varför?

Nar jag och min flickvan har sex händer det att jag tappar min erektion under samlaget. Det fungerar alltid utmärkt under förspelet och början av samlaget, men sedan kroknar den bara. Jag har ingen aning om varför, men det är fruktansvärt jobbigt, både för mig och min flickvän. Jag undrar om ni har någon aning varför det händer?

Detta är mycket vanligt. När man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel, att göra bort sig inför den som man gillar så mycket. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen. Om du har erektion när du onanerar behöver du inte vara orolig att det beror på några fysiska orsaker.

Det är också viktigt att man är lyhörd för sin egen lust. Erektionsproblem kan förstås även hänga ihop med att man inte är tillräckligt upphetsad. Om du har en relation där ni skulle kunna prata om detta, så gör det. Det underlättar om hon vet varför du beter dig som du gör. Hon kanske till och med blir lite smickrad, eftersom det är lättare att få erektionsproblem ju mer förälskad man är. Ett sätt att hantera problemet är att ni bestämmer er för att ha sex, men utan samlag. Om du inte ska stoppa penis i slidan gör det inget om den är lite slak, ni kan ha skönt tillsammans ändå. Tillfredsställ varandra på olika möjliga sätt, men strunta i samlaget så kommer detta som en naturlig del så småningom.

Det som också kan påverka ståndet negativt är stress, snus och rökning och för mycket alkohol. Vill du prata med någon om ditt problem så kan du vända dig till en sexologisk mottagning eller till din husläkare.

Fler frågor och svar i Frågelådan