Till sidans huvudinnehåll

Är jag beroende av porr?

Jag har börjat med ovanan att titta på porr på internet och samtidigt onanera. Detta gör jag flera timmar om dagen. Jag tycker egentligen inte om det. Skulle helst vilja ha en tjej. jag har fått höra att det jag gör är fult, och jag har dåligt samvete. Det känns inte bra, och lusten övergår gradvis till tvång.

Först en kommentar om att det skulle vara fult att titta på porr på nätet och onanera till det. Huruvida detta är bra eller dåligt finns det olika åsikter om. Tillgängligheten till det som finns på nätet i kombination med längtan efter bland annat intimitet, sex, en partner och andra omständigheter (som exempelvis ensamhet) i ens livssituation, bidrar till att många hamnar i en liknande situation som den du beskriver. Det är ingenting som du ska känna dåligt samvete för. 

Ibland kan sex även gå över till att bli något av ett beroende eller tvång. Inte heller detta är något skamligt eller speciellt ovanligt. Det är snarare en följd av olika yttre och inre omständigheter i ens livssituation. Sex och onani ger behagliga känslor som exempelvis lust, kåthet och avslappning. Dessa känslor är det är lätt hänt att börja "använda" sig av för att komma ifrån andra mindre behagliga känslor, som ensamhet, tomhet eller någon form av ångest. Detta är inte i sig något fel. Däremot kan det, som du själv beskriver, bli för mycket eller att det smyger sig in ett tvång. i en sådan situation är det bra att ta tag med det, precis som du gör när du ställer din fråga till oss.

Det skulle kanske kunna vara till hjälp för dig att fundera över vad detta beteende "fyller för funktion" för dig, när det till exempel gäller vad du saknar eller känner. Du nämner att du egentligen skulle vilja träffa en tjej. Att finna en partner är för många en viktig del i livet, och som med all säkerhet skulle påverka ditt "surfande" på internet. Vad tror du det skulle innebära för dig om du verkligen började jobba för att träffa någon? Vad skulle det betyda för dig om du lyckades ta dig in i fler sammanhang där chanserna att träffa någon var större? Det kanske också skulle kunna vara till hjälp för dig att försöka att dra gränser för dig själv och internetanvändandet.

Skulle det vara så att du inte lyckas förändra din situation på egen väg så kan det vara till hjälp att prata med någon. Det skulle kunna vara någon som du känner och har stort förtroende för. Men vad som kanske skulle ge dig mer, skulle vara att prata med någon professionell. Ett första steg kan då vara att ringa till RFSU:s telefonrådgivning (08 - 692 07 70) som kan ge dig tips på vart du kan vända dig.

Fler frågor och svar i Frågelådan