Till sidans huvudinnehåll

Mpox – MPV

MPV kallas även för mpox (tidigare apkoppor). Just nu är det många som har frågor om detta virus. På den här sidan finns aktuell information och länkar till hemsidor som uppdateras löpande.

Så överförs mpox

Mpox, eller apkoppor som det tidigare kallades för, orsakas av ett virus inom familjen poxvirus. Viruset överförs främst via nära hudkontakt, exempelvis vid sex. Kondomer och andra preventivmedel skyddar inte mot mpox.

Symtom på mpox

Symtom kan vara utslag med blåsor och sår på könsorganet, i analen eller runt munnen, feber och svullna lymfkörtlar. Smärta, tyngdkänsla eller diarré har också förekommit.

Här kan du testa dig för mpox

Provtagning av mpox sker på särskilda mottagningar. Kontakta 1177 eller närmsta vårdcentral/mottagning för sexuell hälsa om du behöver rådgivning. All provtagning och vård är gratis.

Du kan inte testa dig för mpox på RFSU-kliniken i Stockholm. 

Om du har fått mpox

Behandling av mpox

Det finns i dagsläget ingen behandling mot mpox. Däremot finns behandling för att hjälpa med symtomen som viruset orsakar. tillfrisknar inom ca 2-4 veckor.

Ett vaccin finns men tillgången är mycket begränsad. 

Smittspårning

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom och är därför anmälningspliktig. Det betyder att sjukdomen smittspåras och du kan bli ombedd att testa dig även om du inte har symtom.

Vill du läsa mer om mpox?

Här är två hemsidor med uppdaterad och granskad information att hålla koll på:

Folkhälsomyndigheten

1177