Till sidans huvudinnehåll

Apkoppor – MPV

MPV kallas även för apkoppor, eller monkeypox. Just nu är det många som har frågor om detta virus. På den här sidan finns aktuell information och länkar till hemsidor som uppdateras löpande.

Så överförs apkoppor

Apkoppor orsakas av ett virus inom familjen poxvirus. Viruset överförs främst via nära hudkontakt, exempelvis vid sex. Kondomer och andra preventivmedel skyddar inte mot apkoppor.

Symtom på apkoppor

Symtom kan vara utslag med blåsor och sår på könsorganet, i analen eller runt munnen, feber och svullna lymfkörtlar. Smärta, tyngdkänsla eller diarré har också förekommit.

Här kan du testa dig för apkoppor

Provtagning av apkoppor sker på särskilda mottagningar. Kontakta 1177 eller närmsta vårdcentral/mottagning för sexuell hälsa om du behöver rådgivning. All provtagning och vård är gratis.

Du kan inte testa dig för apkoppor på RFSU-kliniken i Stockholm. 

Om du har fått apkoppor

Behandling av avkoppor

Det finns i dagsläget ingen behandling mot apkoppor. Däremot finns behandling för att hjälpa med symtomen som viruset orsakar. tillfrisknar inom ca 2-4 veckor.

Ett vaccin finns men tillgången är mycket begränsad. 

Smittspårning

Apkoppor är klassad som en allmänfarlig sjukdom och är därför anmälningspliktig. Det betyder att sjukdomen smittspåras och du kan bli ombedd att testa dig även om du inte har symtom.

Vill du läsa mer om apkoppor?

Här är två hemsidor med uppdaterad och granskad information att hålla koll på:

Folkhälsomyndigheten

1177