Till sidans huvudinnehåll

Herpes

Herpes är ett virus som oftast visar sig som blåsor runt könet eller munnen. Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen hela livet, men det ger inte symtom hela tiden.

Så överförs herpes

Herpes orsakas av ett virus. Det finns två olika typer av herpes. Det ena ger framför allt munsår. Det andra ger framför allt blåsor i underlivet. Men viruset kan dyka upp på båda ställena.

Det är svårt att skydda sig mot herpes

Viruset sprids som mest när du har blåsor. Kondom skyddar bara om den sitter ovanpå blåsorna. Det bästa sättet att undvika att sprida viruset är att inte ha sex eller kyssas när du har herpesblåsor.

Symtom på herpes

Ett typiskt utbrott av herpes börjar med att det sticker och svider på huden. Sedan får du blåsor eller sår som bränner, kliar eller svider. Efter några dagar läker blåsorna eller såren utan att du får ärr.

Första gången du får herpes i underlivet kan du få feber eller ha ont i ljumskarna. Om du mår väldigt dåligt av din herpes ska du söka vård!

Det är vanligt att du får herpesutbrott i samband med att du är stressad, trött, har mens eller nedsatt immunsvar på grund av en infektion.

Så testar du dig för herpes

Du testar om du har herpes genom att ta ett prov från en blåsa eller ett utslag. Testet visar vilken typ av herpes du har.

Du kan testa dig för herpes på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.

Om du har fått herpes

Behandling av herpes

Om du har fått herpes kan du äta mediciner som lindrar besvären. Det finns inget sätt att ta bort viruset ur kroppen.

Att leva med herpes

Herpes är väldigt vanligt – nästan 80 procent av Sveriges befolkning har någon form av herpes. De flesta får viruset redan när de är barn.

Om du någon gång fått herpes sitter viruset sitter kvar i kroppen hela livet. Vissa får utbrott ofta, andra väldigt sällan.

Efter ett tag lär du dig att känna igen hur det känns i kroppen när ett utbrott är på gång.

Att ha sex när man har herpes

Det kan göra ont att ha sex när du har ett utbrott av herpes på könet.

Du som vill ha sex ändå kan fundera på om det finns sex där ni undviker att röra vid blåsor eller sår. Bra sex kan handla om att ge en gång och få en annan. Den som har blåsorna kan till exempel sitta nära med kläderna på och smeka den andra personen. Ni kan också ta på er själva och titta på varandra. Kom ihåg att tvätta händerna innan du rör en slemhinna.

Om du använder sexleksaker tillsammans med en partner är det viktigt att göra rent leksakerna med tvål, vatten och desinfektionsmedel. Om ni använder en dildo är kondom ett bra sätt att skydda mot överföring av virus.

Om artikeln

Redaktör för sidan: 
Webbredaktionen vid RFSU:s förbundskansli

Innehållsansvarig: 
Informationen har granskats av sakkunniga i sexualupplysning vid RFSU:s förbundskansli samt barnmorska vid RFSU-kliniken.