Till sidans huvudinnehåll

Gonorré

Gonorré är en vanlig könssjukdom. Om du har haft oskyddat sex är det bra att testa sig.

Så överförs gonorré

Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarmen och svalget.

De vanligaste sätten att överföra sjukdomen är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Du kan också överföra sjukdomen om du har munsex eller gnidsex, till exempel vulva mot vulva. Sjukdomen kan även spridas genom att vätska från könet hamnar i ögat.

Gonorré i Sverige

Under 2018 anmäldes 2 715 fall av gonorré. Det är en ökning med 6 procent jämfört med året innan. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Symtom på gonorré

Det är vanligt att gonorré inte ger några symtom alls. Du kan ha infektionen utan att märka det och ändå föra den vidare.

Några vanliga symtom

  • Det svider när du kissar
  • Flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen
  • Mellanblödningar
  • Ont i pungen

Obehandlad gonorré

Om man inte behandlar gonorré kan det leda till äggledarinflammation. Det kan göra att du får svårt att bli gravid och att risken för utomkvedshavandeskap ökar. Sjukdomen kan leda till bitestikelinflammation eller prostatainflammation. Obehandlad gonorré kan också orsaka ögoninflammation och ledbesvär och i sällsynta fall, blodförgiftning.

Så testar du dig för gonorré

Du får lämna urinprov och ett prov från det ställe på kroppen där du har haft sex. Om du har haft analsex ska du till exempel ta ett prov från analen.

Om du har haft sex på flera ställen – säg till personalen att du vill ta flera prov! Det är viktigt för att upptäcka infektionen.

Du kan testa dig om det har gått en vecka sedan du har haft sex.

Här kan du testa dig

Du kan testa dig för gonorré på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.Det kostar inget att testa sig för gonorré.

Om du har fått gonorré

Behandling av gonorré

Om testet visar att du har gonorré får du behandling med antibiotika. Behandlingen kostar ingenting.

Om du har fått gonorré kommer vårdpersonalen berätta för dig när du kan ha sex igen.

Smittspårning – hjälper andra att testa sig!

Om testet visar att du har gonorré måste du berätta för vårdpersonalen vilka du har haft sex med under det senaste året. Om du har testat dig tidigare och inte haft någon sjukdom behöver du berätta vilka du har haft sex med sedan du testade dig.

Vårdpersonalen kontaktar sedan personerna som behöver testa sig. Detta kallas "smittspårning" och görs för att stoppa sjukdomen från att spridas vidare. Vårdpersonalen berättar inte vem som uppgett personernas namn.

Om artikeln

Redaktör för sidan: 
Webbredaktionen vid RFSU:s förbundskansli

Innehållsansvarig: 
Informationen har granskats av sakkunniga i sexualupplysning vid RFSU:s förbundskansli samt barnmorska vid RFSU-kliniken.