Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen. Det är mycket vanligt att klamydia inte ger några symtom.

Eftersom klamydia oftast inte ger några symtom kan man alltså ha infektionen, och föra den vidare utan att känna av det. Klamydia orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarm och svalg. Den kan också orsaka ögoninflammation.

Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot klamydia. Om man tror att man kan ha fått klamydia så är det viktigt att gå och testa sig.

Symtom på klamydia

Det är mycket vanligt att klamydia inte ger några symtom. Man kan alltså ha infektionen utan några symtom alls, utan att känna av det, men ändå föra den vidare.

Vanliga sympton på klamydia

  • Att det svider när man kissar
  • Att det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen
  • Mellanblödningar
  • Ont nedtill i magen
  • Ledvärk
  • Ont i pungen

Hur lång tid man kan ha klamydia utan symtom vet man inte säkert. Klamydiatester är idag mycket känsliga – att provet "missar" är väldigt ovanligt även om klamydian är symtomfri.

Smittväg för klamydia

Sjukdomen kan överföras genom oskyddat sex.

Provtagning

För att ta reda på om man har klamydia får man lämna urinprov eller prov från slidan eller livmodertappen med en bomullspinne. Om man kan ha blivit smittad genom analsex tar man prov från ändtarmen. Du kan testa dig hos en hud- och könsmottagning (de kan ha olika namn på olika ställen i landet), på vårdcentralen, på ungdomsmottagningen, barnmorskemottagningen eller hos RFSU-kliniken. Man kan också testa sig med RFSU:s hemtester (finns bland annat på apoteket) samt med klamydiatest som du kan beställa via internet till exempel via Vårdguidens e-tjänster.

Behandling av klamydia

Klamydia behandlas med antibiotika. Den läkare som ansvarar för behandlingen ger också särskilda förhållningsregler om när man får ha sex igen. Man bör inte ha sex igen förrän hela behandlingen är avslutad.

Partnerkontroll

Alla som kan ha smittats måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen. Om man fått klamydia ska man därför lämna uppgifter om sina sexpartners till sin kurator, barnmorska eller till den person som sköter den så kallade smittspårningen.

Följdsjukdomar

Obehandlad kan klamydia leda till äggledarinflammation. Äggledarna kan skadas så svårt att man riskerar att bli steril eller att risken för utomkvedshavandeskap ökar. Det kan också leda till bitestikelinflammation med risk för sterilitet, och prostatainflammation.

Statistik över klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Under år 2018 anmäldes 32 006 fall av klamydia, enligt Folkhälsomyndigheten.