Till sidans huvudinnehåll

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som för det mesta inte ger några symtom alls. Det är gratis att testa sig.

Så överförs klamydia

Klamydia orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarm och svalg. Den kan också orsaka ögoninflammation.

De vanligaste sätten att överföra sjukdomen är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Du kan också överföra sjukdomen om du har munsex eller gnider könen mot varandra – till exempel vulva mot vulva.

Klamydia i Sverige

Under 2018 rapporterades 32 006 fall av klamydia i Sverige. Det är en minskning med sex procent jämfört med 2017. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Symtom på klamydia

Det är vanligt att klamydia inte ger några symtom alls. Du kan ha infektionen utan att märka det och ändå föra den vidare.

Vanliga symtom

  • Det svider när du kissar
  • Flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen
  • Mellanblödningar
  • Ont nedtill i magen
  • Ont i pungen

Obehandlad klamydia

Om man inte behandlar klamydia kan det leda till äggledarinflammation. Det kan skada äggledarna och göra det svårt att bli gravid i framtiden. Risken för utomkvedshavandeskap kan också öka. Obehandlad klamydia kan också leda till bitestikelinflammation och prostatainflammation.

Så testar du dig för klamydia

Du får lämna urinprov och ett prov från det ställe på kroppen där du har haft sex. Om du har haft analsex ska du till exempel ta ett prov från analen.

Om du har haft sex på flera ställen – säg till personalen att du vill ta flera prov! Det är viktigt för att upptäcka infektionen.

Du kan testa dig om det har gått en vecka sedan du har haft sex.

Här kan du testa dig

Du kan testa dig för klamydia på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral. Det kostar inget att testa sig för klamydia.

Du kan också beställa hemtester från 1177 Vårdguiden eller köpa hemtester på apoteket. Då gör du provet hemma och skickar med posten.

Om du har fått klamydia

Behandling av klamydia

Klamydia behandlas med antibiotika. Det är gratis att få behandling mot sjukdomen.

Om du har fått klamydia kommer vårdpersonalen berätta för dig när du kan ha sex igen.

Smittspårning – hjälper andra att testa sig!

Om testet visar att du har klamydia måste du berätta för vårdpersonalen vilka du har haft sex med under det senaste året. Om du har testat dig tidigare och inte haft någon sjukdom behöver du berätta vilka du har haft sex med sedan du testade dig.

Vårdpersonalen kontaktar sedan personerna som behöver testa sig. Detta kallas "smittspårning" och görs för att stoppa sjukdomen från att spridas vidare. Vårdpersonalen berättar inte vem som uppgett personernas namn.

Om artikeln

Redaktör för sidan: 
Webbredaktionen vid RFSU:s förbundskansli

Innehållsansvarig: 
Informationen har granskats av sakkunniga i sexualupplysning vid RFSU:s förbundskansli samt barnmorska vid RFSU-kliniken.